İsrail sürgün planına Ruanda ve Çad’ı kattı 

Gazzelileri vatanlarından sürme planı yapan katil İsrail’in Kongo’dan sonra Çad ve Ruanda ile görüştüğü iddia ediliyor. İsrail basının aktardığına göre Ruanda ve Çad ile temel anlaşmaya varıldı.

İsrail haber sitesi Zman Yisrael, İsrailli yetkililerin Gazze Şeridi’nden çıkarılan Filistinlileri kabul etmek üzere Ruanda ve Çad ile görüşmeler yürüttüğünü iddia etti.

İsmi açıklanmayan kaynaklara göre, her iki ülkenin de görüşmelere devam etme konusunda temel bir mutabakat sağladıklarını ifade etti.

İsrailli yayın organına göre bu girişim Dışişleri Bakanlığı ve İsrail istihbarat servisi Mossad’ın öncülüğünde yürütülüyor.

Haberde İsrailli bir yetkilinin, “İş çok karmaşık” dediği ve “Bu adımı desteklemeliyiz ama dünyadaki tepkilere ve bunun gönüllü bir göç değil de bir transfer olarak yorumlanacağı korkusuna karşı da çok dikkatli olmalıyız. Bu nedenle yakın hukuki danışmanlık hizmeti alıyoruz” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Gazze’yi terk etmek isteyen ailelere “cömert bir maddi yardım” verilmesi, aynı şekilde Filistinlileri kabul eden ülkelere de “askeri yardım dahil kapsamlı yardımın” planlandığı aktarıldı.

Çarşamba günü Zman Yisrael benzer görüşmelerin Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile de yapıldığını ancak bu ülkenin söz konusu teklifi kabul etmeye daha az istekli göründüğünü bildirdi.

Raporda, “Gazze’yi Filistinlilerden tamamen arındırma” politikasının “yavaş yavaş hükümetin ve koalisyonun önde gelen ve resmi politikası haline geldiği” ifade edildi.

İsrail hükümeti, Filistinlilerin Gazze’den etnik olarak temizlenmediğini, aksine bu hareketin “gönüllü bir göç politikası” olacağını söylemeye özen gösteriyor.

Kasım ayında İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Filistinlilerin “gönüllü göçüne” yönelik bir planı onayladı.

Smotrich’in yanı sıra aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir de Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Gazze sakinlerinin kuşatma altındaki bölgenin dışına göç etmesi” gerektiğini söyledi.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller alışılmadık bir adım atarak plana verdikleri destek nedeniyle iki bakanı doğrudan hedef aldı.

Sözcü, “Amerika Birleşik Devletleri, İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir’in Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan son açıklamalarını reddetmektedir. Bu söylem kışkırtıcı ve sorumsuzcadır” dedi.

Uluslararası toplum İsrail’in Filistinlileri Gazze’den etnik olarak temizlemeye yönelik önerilerini kınadı.

Perşembe günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İsrailli bakanlar tarafından Gazze nüfusunun başka ülkelere nakledilmesine ilişkin yapılan yorumlardan “çok rahatsız olduğunu” söyledi.

Turk, X hesabından paylaştığı mesajda, “Gazze’deki insanların yüzde seksen beşi zaten ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Evlerine dönme hakları var” dedi.

Uluslararası hukuk, “koruma altındaki kişilerin işgal altındaki topraklara zorla nakledilmesini ya da bu topraklardan sınır dışı edilmesini” yasaklamaktadır.

Ekim ayında İsrail İstihbarat Bakanlığı’na ait bir belge İsrail haber sitesi Calcalist’e sızdırılmış ve Gazze’deki Filistinlilerin Sina Yarımadası’na zorla nakledilmesine ilişkin sözde planlar ayrıntılı olarak ortaya çıkmıştı.

Sızdırılan politika taslağına göre, Gazze’deki 2.3 milyon Filistinli sınır dışı edildikten sonra, Sina Yarımadası’nın kuzeyinde kalıcı toplu konutlar inşa edilmeden önce ilk olarak çadır kentlere yerleştirilecekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler