Türkiye’de geliştirilen aparat, solunum cihazı ihtiyacını azaltabilir

Bilindiği üzere tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs Covid-19, küresel bir felakete dönüştü. Salgına yakalanan ağır hastaların tedvavisinde en çok ihtiyaç duyulan şey solunum cihazı.

Virüs, doğrudan akciğerlere saldırıyor ve semptomlar nefes alamama noktasına doğru ilerliyor. Bu da, hastaların boğularak ölmelerinin önüne geçebilmek için solunum cihazına bağlanmalarını gerektiriyor.

Koronavirüs salgınını bu denli tehlikeli hale getiren özelliği aşırı derecede bulaşıcı olması. Hastalığa yakalananların çoğu iyileşmesine rağmen, aşırı yüklenmeye karşı yeterli altyapısı olmayan ülkelerde ölümler artıyor. 

Bazı ülkeler solunum cihazı sıkıntısı yaşarken, bazı ülkeler ise yeni cihazlar alarak kapasitesini arttırmaya çalışıyor. Ancak dışa bağımlı şekilde ekipman ihtiyacını çözmek pek verimli değil. Bu sebeple imkanı olan ülkeler, kendi solunum cihazlarını üretme yarışı içerisindeler. 

Türkiye’de şuana kadar solunum cihazı ihtiyacı ortaya çıkmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ülkede yeterli derecede solunum cihazı olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Türkiye’de yerli solunum cihazını üretmeye çalışan ülkeler arasında.

Türk bilim insanları geliştirdi

Çoğu ülkede solunum cihazı sıkıntısı ortaya çıkarken, Türk bilim insanlari faydalı olabilecek bir aparat gelişti. Bu ara parça, tek bir solunum cihazının, aynı anda birden fazla hastanın kullanabilmesi işlevini görüyor. Söz konusu aparat 3 boyutlu yazıcı kullanılarak üretildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Gülhane Medikal ve Tasarım Üretim Merkezi’nde yapılan üretime ilişkin bilgi verdi.

METÜM’ün 3 boyutlu yazıcı ve titanyum malzemeden vücut yedek parçaları ürettiğini anlatan Erdöl, tıbbın ihtiyacını karşılamak için plastik malzemelerden de üretim yapıldığını söyledi.

Türkiye’nin Covid-19’la mücadelesine destek olmak amacıyla yoğun bakım koşullarındaki hastaların solunum ihtiyaçlarını karşılayan ventilatör cihazlarının daha fazla hastada kullanılabilmesi için aparat imal ettiklerini bildiren Prof. Dr. Erdöl, “Bunlarla ilgili verileri Bakanlığımıza aktardık. İhtiyaç olursa biz bu üretimi yapmaya ve Sağlık Bakanlığımıza ücretsiz olarak vermeye hazırız. ” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler