AP’ye konuşan Mısır hükümet kaynakları, İsrail ordusunun Refah’a girmesi durumunda İsrail’le olan Camp David Barış Anlaşmasının askıya alınacağını söyledi.
Mısırlı iki üst düzey yetkili ve bir Batılı diplomata dayandırılan habere göre Kahire, Refah’ta yaşanabilecek çatışmaların bölgedeki ana insani yardım kapısının kapanmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hamas’a karşı verilen savaşın “kazanılması” için Refah’a asker göndermenin gerekli olduğunu söylemesinin ardından Mısır’dan Camp David Anlaşmasını askıya alma uyarısı geldi.
Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamada, Refah’taki sivillerin kuzeye gidebileceğini belirterek ordu tarafından “temizlenmiş pek çok alan” olduğunu söyledi.
Ayrıca İsrail’in bu sivilleri yeniden yerleştirmek için “ayrıntılı bir plan” geliştirdiğini belirtti.
Katar, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler de İsrail’in Refah’a girmesi halinde bunun ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulunurken Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell X’te yaptığı açıklamada “İsrail’in Refah’a saldırması tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerginliklere yol açacaktır.” dedi.
Beyaz Saray da mevcut koşullar altında Refah’a kara operasyonu yapılmaması konusunda uyarıda bulunarak bunun siviller için bir “felaket” olacağını söyledi.
Camp David Anlaşması
İsrail ve Mısır arasında 1970’lerin sonunda dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın arabuluculuğunda imzalanan ve bir dönüm noktası olan anlaşmadır. Taraflar Camp David Anlaşması’nı imzalamadan önce beş kez savaştı.
Anlaşma, sınırın her iki tarafındaki kuvvetlerin konuşlandırılmasını düzenleyen çeşitli hükümler içeriyor.
Mısır, 5 kilometrelik bir tampon bölge oluşturarak ve yerin altında ve üstünde beton duvarlar inşa ederek Gazze sınırını büyük ölçüde güçlendirdi.