Küresel bir felaket haline gelen yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınına yönelik her devlet kendine göre tedbirler almaya devam ediyor. Henüz kesin bir tedavi yöntemi geliştirilemeyen hastalıkla mücadele için İngiltere, diğer devletlerden çok farklı bir yol seçmiş durumda.
İngiltere yönetimi, hastalıkla mücadele etme konusunda pasif bir yol izleyecek ve hastalığın kontrollü bir biçimde halka yayılmasına müsaade edecek. Böylelikle (aşı mantığıyla) insan vücudu bu virüslere karşı kendi savunmasını geliştirmeyi öğrenecek.
Hükümet, böylece halkın her yıl mutasyona uğrayarak grip gibi tekrar tekrar hasta etme ihtimali bulunan bu virüse bağışıklık geliştirmesini umuyor. İngiliz hükümetine göre virüsün yayılmasını engelleyen ülkelerde halk böylesi bir bağışıklığa sahip olmayacak. Hükümetin İngiltere’de odaklandığı nokta, virüsün tüm halka bir anda değil yavaşça bulaşması, böylece sağlık hizmetlerinde bir anda yüklenme yaşanmaması.
“Fakat bu strateji büyük bir kumar.”
Öte yandan İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Times ve Guardian başta olmak üzere birçok medya kuruluşu, bugünkü yayınlarında hükümetin söz konusu politikasını sert dille eleştirdiler.
Guardian gazetesi de başyazısında İngiltere’de toplumsal yaşamın durma noktasına doğru yavaşlamakta olduğunu yazdı. İngiliz hükümetinin toplu etkinlikleri iptal etmeme kararına rağmen Premier Lig’in maçları iptal ettiğini, devlet dışı aktörler ve bireylerin önlem alma konusunda hükümetin ilerisinde olduğunu vurgulayan Guardian, hükümetin şimdiye kadarki önlemlerinin minimalist olduğu yönünde bir eleştiride bulundu.
Genel kanı, alınan önlemlerin hastalığın bulaşma hızını yavaşlatacağının kesin olmadığı ve İngiltere’nin koronavirüs politikasının sıkı karantina önlemlerine kıyasla daha fazla ölüme yol açacağının kesin olduğu yönünde.
Hükümetin açıkladığı ‘makul olan en kötü senaryoya’ göre 66 milyon nüfuslu İngiltere’nin yüzde 80’i virüsü kapacak ve öldürücülük oranı yüzde 1 bile olsa 500 binden fazla insan ölecek. Bu İngiltere’de bir yılda ölen kişi sayısına denk.
Kamuoyuna göre, koronavirüsle ilgili çok az şey bilindiği için hükümetin planının başarıya ulaşıp ulaşmayacağını bilmenin mümkün olmaması olası sonuçların hesaplanmasını imkansız hale getiriyor. Mevcut konjonktürde bilinmeyen bir şey de bir kere Kovid-19 hastalığına yakalandıktan sonra insanların ne kadar süre boyunca koronavirüse bağışıklık göstereceği.
Hükümet, koronavirüsü durdurmak için atılacak sert adımların, bu önlemler hafifletildikten sonra aynı sorunların oluşmasına yol açacağını düşünüyor. Bu yüzden yetkililer, ülke için en az zarar verici sonucun yönetilen ve yavaşça büyüyen ‘kontrollü’ bir salgın olduğunu düşünüyorlar. Hükümet İngiltere’de salgının en kötü noktasının 10-14 hafta sonra gerçekleşeceğini düşünüyor.
İngiltere’de yaşayan 200’den fazla bilim insanı da 14 Mart akşamı yayınladıkları açık mektupta hükümeti derhal daha sert önlemler almaya davet etti.