Hayvanlarla iletişim kurmak, yemeklerin tadını yemeden almak

Gelişen teknoloji hayal gücünün sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Uzmanlara göre, önümüzdeki 20 yıl içerisinde, ‘sanal gerçeklik(virtual reality/VR)’ ve ‘artırılmış gerçeklik(augmented reality/AR)’ teknolojilerinin vesilesiyle, insanlar evcil hayvanlarıyla konuşabilecek ya da gerçekte hiçbir şey yemediği halde yemeklerin tadına bakabilecek.

Bir süre önce Japonya’da yayınlanan ve 2040 yılına kadar yaşanacak gelişmelere dair 37 tahminin yer aldığı ”Bilim ve Teknoloji Üzerine Beyaz Kitap’ isimli raporda VR ve AR teknolojilerinin insanların hayatını her yönden etkileyeceği yazıldı. Rapora göre, VR ve AR odaklı cihazlar, tercüman veya sanal yardımcı görevi görerek insanların evcil hayvanlarıyla doğrudan konuşmasını sağlamak gibi birçok yeni etkkileşimi mümkün kılacak.

Yeni teknoloji, insanların tat alma duyumlarını paylaşmasına da olanak sağlıyor. Böylece farklı mekanda bulunan iki kişi, diğerinin yediği yemeğin tadını gerçekte o yemeği yemediği halde hissedebilecek.

Makalede ayrıca, engelli insanların kayak yapma gibi açık hava aktivitelerini deneyimlemelerine yardımcı olabilecek hisleri sümüle edebilmenin de mümkün olacağı belirtildi.

Bu konuda ciddi ilerleme var

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Japon uzmanların insanların hayvanların düşüncelerini verbalizasyon (sözle ifade etme) yoluyla anlamalarını sağlayacak elektronik cihazlar geliştirme çalışmalarında önemli yol katettiklerini belirtti.

Bakanlık, beyin ile fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme makinesi, yapay zeka ve düşünce aktarım cihazını birbirine bağlayan bir Nöro-bilgisayar arayüzü (NCI) üzerinde çalışıldığını belirtti.

“Konuşamayan insanlar için birkaç cihaz kullanılıyor. Örneğin elektrotlar, beyin sinyallerinin okunmasına izin verecek şekilde felçli hastaların beyinlerine implante edilir ve niyeti ifade etmek için imleç ekranda gezdirilir. Şu anda hayvan düşüncelerinin verbalizasyonu alanındaki araştırmalar sürüyor. Yani bu, konuşamayan bir canlı ve konuşabilen bir makinenin birleşimidir.”

Bu tür araştırmalar, diğer ülkelerde de sürüyor. ABD’de, bir köpeğin düşüncelerini bilgisayar aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak iletebildiği bir teknoloji olduğu biliniyor. Köpeğe sensörleri aktive eden özel bir ‘yüksek teknoloji yeleği’ giydiriliyor ve bilisayara sesli mesaj veya metne dönüştürülen sinyal gönderiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda, Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Güney Afrikalı iş insanı Elon Musk, NeuraLink adlı yeni bir şirket kurduğunu ve insan beynini bilgisayar arayüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Yakın zamanda, çalışmalrda çok ciddi ilerlemelerin kaydedildiği, insan-hayvan, insan-bilgisayar ve insan-insan arasında telepatik bilgi aktarımının başarıldığı kaydedildi. NeuraLink teknolojisinin temel işlevi saç telinden daha ince olan sicimlere bağlı olan binlerce elektrotun, beyin fonksiyonlarını bilgisayar komutlarına çevirmek için, nöronları takip etmesi olarak açıklanıyor. 

”Bunun beyninizi ele geçirmesinden endişe etmenize gerek yok” diyen Musk, nihayi hedefin ise insan beyni ile yapay zekanın simbiyot bir süper zekaya dönüşmesi olduğunu belirtiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler