Balyoz Planı davasının soruşturma ve kovuşturması sırasında görev yapan 50 eski hakim ve savcı hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianamede hazırlanmıştı.
2010 yılında başlayan Balyoz davası sürecinde 520’den fazla muvazzaf subayın cezaevine gönderen 50 hâkim ve savcı hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi dava açıldı.
Kumpas davasında görev alan hakim ve savcılara ağırlaştırılmış müebbet talebi
Hürriyet’in haberine göre, Balyoz davasının soruşturma ve yargılama süreçlerinde yer alan 50 eski hakim ve savcı hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde dava açıldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar hakkında “anayasayı ihlal” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 10 yıl ile 37 yıl arasında değişen hapis cezaları istediği iddianameyi Yargıtay’a gönderdi.
İddianame 1 yılın sonunda kabul edildi
Balyoz davası süreci 2010’da Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu’nun Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne bir bavul dolusu belgeyi savcılara teslim etmesi ile başladı. Soruşturmalar dalga dalga büyüdü. Büyük çoğunluğunu muvazzaf subayların oluşturduğu TSK mensubu 250’si tutuklu olmak üzere 361 kişi yargılandı, 15 ile 20 yıl arasında hapisle cezalandırıldı. 18 Haziran 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin sanıklar hakkında “hak ihlali” kararının ardından yargılanma sürecinin aslında bir kumpas zincirinin halkası olduğunun anlaşılacağı döneme de girilmiş oldu.
250’si tutuklu 365 muvazzaf ve emekli Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin yargılandığı davanın ilk duruşması 16 Aralık 2010’da başlamıştı.
Dijital deliller ile mahkeme karar verdi
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumunda kurulan mahkemede görülen davalarda, sanık avukatları, davaya dayanak CD’deki “dijital deliller”in çelişkili olduğunu ispatlamaya çalıştı.
Mahkeme, 21 Eylül 2012’de Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 325’ini “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti ancak “eksik teşebbüs” nedeniyle cezalarda indirime gitti.
Yargıtay’daki temyiz süreci
Davanın temyiz süreci Yargıtay 9. Ceza Dairesinde görüldü. Dairede, 15 Temmuz’da başlayan savunmalar, 16 Ağustos’ta 2013’te tamamlandı. Böylelikle avukatları dinleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, 54 gün dosyayı inceleyerek, 9 Ekim 2013’te kararı açıklamak üzere duruşmayı bitirdi.
Halen FETÖ üyeliğinden yargılanan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti de oy birliğiyle aldığı kararla emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek, emekli orgeneraller Ergin Saygun, Bilgin Balanlı, Şükrü Sarışık ve dönemin MHP Milletvekili Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını onamıştı.
Yargıtay kararının ardından sanık avukatları Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş, Yüksek Mahkemenin verdiği ihlal ve yeniden yargılama kararının ardından yargılama süreci yeniden başlamış, yeniden yargılamayla FETÖ’nün TSK’ye kurduğu kumpaslardan kabul edilen bu davanın sanıkları beraat etmişti.