ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) gazetecilerle bir araya gelen Mattis, “Türkiye bir NATO ortağıdır. Onların Esed rejiminin Suriyesinden kaynaklı terör tehdidine yönelik meşru kaygıları var.” dedi.
Savunma Bakanı Mattis, Beşşar Esed’in Rusya ve İran’ın desteği ile ülkesinde katliam yaptığını ve ülkeyi böldüğünü ifade ederek, “Türkiye’nin, Suriye sınırında yer alan bir NATO ülkesi olarak kaygılanması için birçok nedeni var. Bu kaygıların hiç birini ciddiye almıyor değiliz. Suriye’nin kuzeyine bir kaç bölgede gözlem noktası kuruyoruz. Bu şimdi bir değişikliktir. Suriye’nin kuzey sınırı boyunca birkaç yerde gözlem noktaları kuracağız, çünkü en azından bizim faaliyet alanımızdan kaynaklı bir şey gördüğümüzde Türkleri uyarmak istiyoruz. Bu konuda Türkiye ile yakın iş birliği içindeyiz. Türkiye’ye yakından bu konuyu danışıyoruz. Hem ordu hem de Dışişleri Bakanlığı onlara danışıyor. Türkiye’ye yönelik ortaya çıkabilecek ve gördüğümüz her türlü tehdidi takip etmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
Kuracakları noktaların açık bir şekilde gece ve gündüz seçilebilecek şekilde işaretlenmiş olacağını kaydeden Mattis, “Türk ordusu ile sınırın karşısından çok konuşuyor olacağız. Gece ve gündüz çok açık bir şekilde işaretli bölgeler olacak. Böylece Türkler bizim tam olarak nerede olduğumuz net olarak görecek.” diye konuştu.
James Mattis, gözlem noktalarının kurulma sebebini ise şu sözlerle açıkladı:
“Bu, Orta Fırat Vadisi’nde savaşanların savaştan çekilmemesini ve coğrafi halifelikten geriye kalan kısmını bitirmeye devam etmelerini sağlamak üzere dizayn edilmiştir. Düşman küçük bir alana sıkıştıkça, ellerindeki alanları daha da güçlendiriyorlar ve tabii kaç ay önceden beri ifade ettiğimiz gibi orada zor bir savaş var.”
“Her zaman her konuda lekesiz ortaklarla çalışma özgürlüğü olamıyor”
ABD Savunma Bakanı James Mattis, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden kimin sorumlu olduğunun ne ABD Merkezi Haberalma Teşkilatınca (CIA) ne de Suudi hükümeti tarafından tam tespit edilmiş olduğuna inanmadığını söyledi.
Mattis, ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon), gazetecilerle bir araya geldi ve çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.
Yemen’de sağlanan ateşkese değinen Mattis, “Son beş gündür cephe hatları oldukça sakin. Son üç gündür hiçbir çatışma yaşanmadı.” dedi.
Mattis, Suudi Arabistan’ın onayıyla bazı yaralı Husi savaşçıların hastanelere taşınmasına izin verildiğini kaydetti.
Yemen’in bölgede tek sorun olmadığını ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların da devam ettiğini belirten Mattis, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde Ortadoğu Güvenlik Ortaklığı’nın kurulmaya çalışıldığını kaydetti.
Mattis, “Suudi Arabistan şu anda bu çabada kilit ülkelerden biri. Ortadoğu’da istikrar sağlamak için birlikte çalışmanın yollarını aramak üzere bu çaba sessizce devam ediyor. Kaşıkçı olayından dolayı bu çaba daha aktif, kamuoyuna açık bir şekilde ele alınmıyor şu anda.” diye konuştu.
Kaşıkçının öldürülmesine yönelik gerçekleri öğrenmeye çalıştıklarını ifade eden Mattis, “Başkanların her zaman her konuda lekesiz ortaklarla çalışma özgürlüğü olamıyor.” dedi.
ABD’nin iki prensibi bulunduğunu belirten Mattis, bunlardan birinin ölüme sebep olanlardan hesap sorma, diğerinin ise stratejik ilişkileri korumak olduğunu dile getirdi.
Mattis, “Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan’ın (Kaşıkçı konusundaki) soruşturmasını izleyen kurumdur. Yönetim bu konuda kongreye danışmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.
“Cinayetin sorumluları konusunda CIA’in mi yoksa Suudi Arabistan hükümetinin mi açıklamasına inanıyorsunuz?” sorusuna Mattis, “Ne CIA’in ne de Suudi hükümetinin bunu tam olarak tespit etmiş olduğuna inanmıyorum.” yanıtını verdi.
Kaynak: AA