Eski devlet başkanının kızı Gülnara Kerimova, yolsuzluk, kara para aklama ve belgede sahtecilik gibi suçlardan 3 yıl önce hüküm giymişti.
Özbekistanlı yetkililer, Kerimova’nın, yasa dışı yollardan elde ettiği ve yurt dışına kaçırdığı iddia edilen 1,3 milyar dolarlık servetin ülkeye iadesi için çalışıyor. Bu kapsamda, Özbekistan Adalet Bakanlığı, en son Fransa’nın hazineye 10 milyon dolarlık aktarma yaptığını bildirdi ancak ödeme yöntemi ile ilgili bilgi paylaşılmadı.
Geçtiğimiz yıl İsviçre, Kerimova’ya ait banka hesaplarındaki 130 milyon doları Özbekistan’a iade etmişti.
2016’da hayatını kaybeden Kerimov’un en büyük kızı, babasının 27 yıllık iktidarı döneminde ülkenin en güçlü isimlerinden biri olarak öne çıkmıştı..
Eski bir diplomat olan Kerimova’nın, 2017 yılında yolsuzluk suçlamalarından aldığı 10 yıllık mahkumiyet daha sonra 5 yıl ev hapsine çevrilmişti.
Geçen yıl, kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle hapse atılan Gülnara Kerimova’nın cezası iki ay önce 13 yıla çıkarıldı.
Bir dönem şarkıcılık da yapan Kerimova, 1 milyar eurodan daha fazla mal varlığını iade ettiğini söyleyerek Özbek halkından özür dilemişti.
Gülnara Kerimova’nın 12 ülkede yasa dışı yollardan finanse ettiği yatırımı olduğu tahmin ediliyor.
Islam Kerimov kimdir?
78 yaşında ölen Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, çeyrek asırdan fazla ülkesini yönetti.
Kerimov’a bu uzun yönetim imkanını veren otoriterliği oldu. 1938’de Semerkant’ta doğan Kerimov üniversitede mühendislik okudu. Gençliğinde Özbekistan Komünist Partisi’ne katıldı.
Devlet yönetiminde aldığı çeşitli görevler ardından 1990’da SSCB’ye bağlı Özbekistan’ın başına geçti.
1991’de SSCB dağıldıktan sonra bağımsızlığını ilan eden Özbekistan’da yapılan seçimlerde devlet başkanı seçildi.
Komşu Kazakistan’ın lideri Nursultan Nazarbayev gibi Kerimov da SSCB dağılsa da ülkesini yönetmeye devam etti.
1991 seçimleri de, daha sonra yapılan referandum ve seçimler de muhalifler tarafından adil olmadığı iddia edildi. Kerimov yıllar içinde otoriter bir yönetim kurdu.
Muhaliflere baskı
Aynı anda hem Batı kültürüne hem de İslama karşı savaş açtı. İnsan hakları kuruluşları yönetimi muhalifler üzerinde baskı kurmak, onları haksız bir şekilde tutuklamak ve işkence yapmakla suçladı.