Son yüzyılın en büyük solar minimum dönemi yaşanıyor

Spaceweather.com’da yer alan haber göre, 2020’de 100 gün boyunca Güneş’te hiç güneş lekesi gözlemlenmedi. Bu durum, 2020’yi üst üste rekor düzeyde düşük güneş lekesinin görüldüğü ikinci yıl yapıyor. 

Peki bu bilgiler ne anlama geliyor ve Dünya’ya etkisi ne olabilir?

Ünlü İngiliz gazetesi The Sun’ın aktardığına göre, bu durum nedeniyle NASA’da görevli bilim adamları, Dünya’da aşırı soğuk, ürün kaybı, kıtlık ve güçlü volkanik patlamalar yaşanmasından endişe ediyor. 

1790 ile 1830 yılları arasında yaşanan “Dalton Minimum” tekrarlanabilir! 40 yıllık bu dönemde sıcaklıklar 2 santigrat derece düşmüş bu da dünya genelindeki gıda üretiminde yıkıcı etki yaratmıştı. 10 Nisan 1815’te ise son 2 bin yıl içindeki en büyük ikinci volkanik patlama Endonezya’daki Tambora yanardağında yaşanmıştı. Felakette en az 71 bin kişi ölmüştü.

1816’da ise Yazsız Yıl denilen dönem yaşanmış, 1816 yılının temmuz ayında kar yağmıştı.

“Son yüzyılın en büyük solar minimum dönemi”

Spaceweather.com’un haberinde “Bu durum bir solar minimum yaşandığının işareti. Bu yılın yüzde 76’sına karşılık gelen zamanda Güneş lekesizdi. Bu Uzay Çağı’nda daha önce sadece bir kez oldu. İki yıl üst üste rekor düzeyde lekesizlik çok büyük bir solar minumum’a girdiğimizi gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Gökbilimci Dr. Tony Phillips “Şu anda büyük bir solar minimum yaşanıyor. Güneş lekesi sayımları bunun son yüzyılın en büyüğü olduğunu gösteriyor. Güneş’in manyetik alanı zayıfladı ve bu güneş sistemimize ek kozmik ışınların girmesine yol açacak.

Güneş lekesi, solar minimum ve solar maksimum nedir?

Güneş lekesi, yıldızın yüzeyinde aşırı büyük çapta manyetik faaliyetlerin yaşandığı bölgedir ve karanlık görünür. Güneş lekeleri, güneşteki faaliyetlerin ve “taçküre kütle atımı” adı verilen uzaya büyük kütlede plazma fırlatılmasına sebep olan güneş patlamalarının göstergesidir.

Güneş lekeleri 1838 yılından beri her gün ölçülüyor. Bu gözlemler “Güneş döngüsü” adı verilen, yıldızdaki bu faaliyetlerin büyüklüğü ve küçüklüğünün ölçüldüğü tekrar eden örüntüyü açıklamaya yarıyor.

Güneş genellikle ortalama 11 yıllık bir döngüye sahip. Bu döngünün en üst noktasına “solar maksimum” deniyor. Güneş  bu dönemde her zamankinden daha fazla elektron ve proton üreterek büyük güneş patlamaları ve kütle atımı gerçekleştiriyor.

Şu anda yaşanan solar minumum’da ise Güneş’te hiç leke görülmüyor. Güneş patlamaları gibi olaylar minimum seviyeye iniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler