Covid-19’un ardından şimdi de katil eşek arıları

Diğer tüm arı türlerinden çok daha büyük ve düşmanlarının başını keserek öldürülmesiyle ünlü bir arı türü düşünün. Karşınızda Asya dev eşek arısı.

 

y9.jpg

 

Öylesine tehlikeli bir avcı ki ısırığı insanlar için bile oldukça ölümcül.

 

Asya’dan Amerika ve Avrupa’ya geçiş yaptılar

Bu zehirli eşek arıları Asya’nın genelinde ama özellikle de Japonya’da yaşıyorlar. Bir ada ülkesi olan Japonya’yla özdeşleşmiş durumdalar. Haliyle, bilinen diğer isimleri de Japon dev eşek arısı. 

Eşek arıları, geçen hafta ilk olarak ABD’nin başkenti Washington DC.’de görülmüştü. Kibrit kutusu büyüklüğündeki Asya kökenli arılar, daha birkaç saat olmasına rağmen birçok yerel böceğin ölümüne sebep olarak istilacı kimliklerinin hakkını verdiler.

Çok geçmeden, Avrupa Kıtası’nın batı kıyısı İspanya’da da ortaya çıktılar ve bir kişinin ölümüne neden oldular bile.

Bilimsel verilere göre, Japonya’da her yıl 50 kişi zehirli eşek arısı sokması sonucunda yaşamını yitiriyor. Bu, insan hayatı için çok büyük bir tehlike gibi görünmüyor. Fakat asıl tehlike bu arılar tarafından doğrudan ısırılmak değil. 

Acilen önlem alınması gereken aşırı istilacı bir tür

Uzmanlar dev eşek arılarının öncelikle diğer arı türlerini hedef aldıkkarını söylüyor. Asıl büyük tehlikenin bu olduğunu belirtiyor. Asya dev eşek arısı kolonisi birkaç saat içinde yaklaşık 30 bin arıyı öldürebiliyor. Bu da insanlar dahil tüm ekolojik sistemi olumsuz etkileyecek bir döngünün başlamasına sebep oluyor. ABD Jeoloji Araştırmaları Enstitüsü’ne göre yerli arılara duyulan endişe onların genel ekosistemdeki rollerinden kaynaklanıyor. Arılar, ABD’de yetiştirilen meyve, fındık ve sebzelerin yaklaşık yüzde 75’inin çoğalmasında etkin role sahip.

 

 

y5.jpg

 

 

Öte yandan bu arılar hakkında tecrübeli olan Asya Bilim insanları, katil arı kraliçesinin ABD’ye yerleşmeden önce popülasyonlarını yok etmek umuduyla, geç olmadan, görülen tüm Asya eşek arılarının avlanması gerektiğini söylüyor.

ABD’li uzmanlar ise, önemli böcek popülasyonlarında  “gereksiz” hasara yol açabilecek ulusal bir panik oluştuğu gerçeğini hatırlatıyorlar.

California Üniversitesi’nde Entomoloji Profesörü olan Dr. Doug Yanega, “Panik yüzünden milyonlarca masum yerli böcek ölecek. Çin, Kore ve Japonya’daki insanlar yüzlerce yıldır bu eşek arısı ile yan yana yaşamışlar ve orada bu böcekler insan toplumunun çöküşüne neden olmamıştır. Japonya, Çin ve Kore’deki meslektaşlarım, ne kadar hassas olduğumuza inanamayarak gözlerini yuvarlıyorlar” açıklamasını yaptı.

ABD’de geçtiğimiz 2 Mayıs’ta dev eşek arısının ilk kez görülmesinin ardından Washington Eyaleti Tarım Bakanlığı, onların nasıl tuzağa düşürüleceğine dair talimatlar yayınladı. 

Kılavuzda, “ABD’nin başka hiçbir yerinde Asya dev eşek arısı olarak bilinen bir tür yok.  Onları yakalamak isterken yerli böcekleri yakalarsınız ve bu da muhtemelen çevrenize daha çok zarar verir. Lütfen, Washington eyaletinin dışında yaşıyorsanız  Asya dev eşek arıları için tuzak kurmayın” uyarısı yapıldı.

 

y3.jpg

 

Kuzeybatı Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü bazı böcekler, istilacı eşek arısıyla karıştırılabiliyor, ancak bilimsel adı “Vespa mandarinia” olan Asya dev eşek arısı büyük turuncu veya sarı kafa, siyah-sarı çizgili karın ve 7 santimetreyi bulan kanat açıklıkları nedeniyle oldukça ayırt edici özelliklere sahip.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler