İtalya ‘2. aşama’ya geçiyor

SARS-CoV-2 kodlu yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınının Avrupa’da en çok etkilediği ülke olan İtalya, pazartesi günü virüsle mücadelesinde 2. aşamaya geçiyor.

Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 2,5 ay içerisinde 28 bin 710 kişinin hayatını kaybettiği, 209 bin 328 kişiye virüs bulaştığı ülke, yarın salgına yönelik aldığı sıkı tedbirleri kademeli olarak gevşetme konusunda ilk büyük adımını atıyor. Kamuoyunda tartışmalara neden olan 2. aşamaya dair karışıklığa açıklık getirmek isteyen başbakanlık dün akşam yazılı bir açıklama yaptı.

“Virüsle beraber yaşanılacak dönem” olarak adlandırılan ve 26 Nisan’daki başbakanlık kararnamesiyle resmiyete kavuşan 2. aşamada ilk olarak inşaat, imalat ve toptan ticaret sektörleri işbaşı yapacak. Bu, 4,4 milyon çalışanın yarın işine dönmesi anlamına geliyor.

Zorunlu ihtiyaçlar dışında sokağa çıkmanın yasak olduğu ülkede, 4 Mayıs’tan itibaren insanlara dışarı çıkmak konusunda da bazı haklar tanınacak. Buna göre, insanlar alışveriş yapmak ve eczaneden ilaç almak dışında, 1 metrelik sosyal mesafeyi korumak şartıyla aile yakınlarıyla görüşebilecek.

2. aşamada da izin belgesiyle sokağa çıkmaya devam edilecek , halka evinden uzakta toplu olmamak koşuluyla spor yapma izni de verilecek. Bu evrede, park ve bahçeler de, kalabalık olmayacak şekilde, halkın kullanımına açılacak. Bu serbestilere rağmen, evde kalma tavsiyesi başbakanlık kararnamesinde yerini aldı. 

26 Nisan tarihli kararnameyle 2. aşama boyunca kamuya açık tüm kapalı alanlar ve toplu taşımada maske kullanımı da zorunlu hale getiriliyor.

Toplu taşıma yarı kapasiteyle hizmet verecek

Başta Roma, Milano, Bergamo gibi büyük kentler olmak üzere pek çok yerel yönetim, belediye otobüsleri ve metrolardaki oturma düzenini sosyal mesafeye uygun şekilde yeniden düzenledi.

Başkent Roma’da da metro hatlarında yoğunluk olmaması için iniş-biniş tatbikatları devam ederken, toplu taşıma aracını kullanacak şoförlere de aracın yarısının dolması durumunda başka yolcu almaması talimatı verildi.

Roma Belediyesi ayrıca bisiklet, scooter gibi bireysel binek araçlarının kullanımını yaygınlaştırmak için kent merkezine ek 150 kilometrelik bisiklet yolu yapılacağını açıkladı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler