ABD’ye göçler geçici olarak durduruluyor

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’ye olan tüm göçleri geçici olarak askıya almayı planlıyor. Twitter’da ilgili bir kararname imzalayacaklarını açıkladı ve  “görünmez düşmanın saldırısı” olarak nitelendirdiği koronavirüs pandemisini gerekçe olarak gösterdi.

Trump’ın tweet’i daha fazla ayrıntı içermiyordu. Bu nedenle hangi göç türlerinin veya hangi vizelerin etkileneceği bilinmiyor. Kararnamenin süreside belirsiz. İlgili kararnamenin yasal dayanağının da netleştirilmediği düşünülüyor ve ABD mahkemelerini yakında görevlendirebilir.

Geçen ay Trump, yeni tip korona virüsü nedeniyle Meksika ve Kanada ile sınırları büyük ölçüde kapatmıştı. Güney sınırında yasadışı olarak tutuklanan tüm insanlar şimdi sığınmacılar da dahil olmak üzere kendi ülkelerine hızla transfer ediliyor. 

Trump hükümeti, korona salgını nedeniyle Avrupalıların ABD’ye girmesini de yasakladı. Mart ayının sonundan bu yana ABD dünya çapında neredeyse hiç vize vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, şimdilik, elçilikler ve konsoloslukların sadece acil ve haklı davalarda vize başvurularını işleme koyacağını söyledi. Normal işlemlerin ne zaman başlayacağı öngörülemiyor.

Öte yandan, ABD’ deki sokağa çıkma yasakları ve bunların ekonomi üzerindeki etkilerine karşı protestolar daha da artmaktadır. Salgının bir sonucu olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 22 milyon insan işini kaybetti. Yüzlerce kişi dün Washington’daki Capitol basamaklarında toplandı. Bugüne kadarki en büyük gösteri yaklaşık 2500 katılımcıyla Washington eyaletinin başkenti Olympia’da gerçekleşti. Protestocular 50’den fazla kişinin toplanma yasağını ihlal ettiler.

adsiz-011.png

Cuma gününden beri ABD Başkanı Donald Trump insanları ekonominin yeniden canlanması ve kamusal yaşamın normalleşmesi için kısmen teşvik etti. Protestolardan sonra,  Trump göstericilere teşekkür etti. Pazar günü akşam saatlerinde Beyaz Saray’da “Onlar harika insanlar, bazı valiler çok ileri gittiği için insanlar hayatlarını geri istiyorlardı” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler