Halis Hoca’nın yargı sürecinde bundan sonra nasıl devam edecek?

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 yıldır süren tutuklu yargılamanın sonucunda geçtiğimiz Perşembe günü görülen son celsede, ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye kararı verilen Halis Bayancuk Hoca tahliye kararından saatler sonra yeniden tutuklanarak tahliyesi engellenmişti. 

9 Nisan günü yapılan duruşmada mahkeme heyeti duruşma zaptında tahliye kararını “Halis Bayancuk’un üzerine atılı suçun değişebilir nitelikte vasıf ve mahiyeti, toplanması, karattılması ve değiştirilmesi gereken başkaca delil olmayışı, tutuklukta geçen süresi, sabir ikematgah sahibi oluşu ve Avrupa Konseyi’nin Avrupa İşkencenin ve İnsanlıkdışı veya Onurkırıcı Muamelenin veya Cezanın Önlenmesi Komitesi (CPT) tarafından 23/03/2020 tarihinde yayınlanmış olduğu ilkeler dikkate alınarak sanığın mağduriyetine sebebiyet verilmemesi açısından yurt dışına çıkamamak ve konutunu terk etmemek suretiyle adli kontrol tedbiri uygulanmak şartıyla TAHLİYESİNE oybirliğiyle karar verildi..” şeklinde açıklamıştı. 

Yine heyet bir sonraki duruşma tarihini 10/09/2020 olmasına karar verdi.

Sakarya 2. ACM’nin Saat 14.05’te verdiği tahliye kararından yaklaşık 10 dakika sonra dosya savcısının yaptığı itiraz sonucunda Sakarya 3. ACM heyeti 14.15’de Halis Hoca hakkında yakalama kararı çıkarttı. Yapılan bu itiraz ve cezaevinde bulunan kişi hakkında yakalama kararı çıkartılması  adeta hukukun içinde Ali-Cengiz oyunları ile hukuksuzluğu meşrulaştırmaktan başka bir şey ifade etmiyordu. Heyet, savcının arzularına o denli bağlı hareket ediyordu ki 10 dakika içinde dosyayı incelemiş, 3 yıldır yöneticilik iddiası ile yargılanan Halis Hoca’yı üyelikle yargılamaya başlamıştır. Üyelik suçunun cezasının infazına bakıldığında 3 yıl 8 ay olduğu, Halis Hoca’nın da bu cezanın infazını neredeyse yattığı görülse de heyet bu hakikati 10 dakika içinde görme fırsatı bulamayacaktı.

Saatler 20.30’u gösterdiğinde yakalama kararı çıkaran Sakarya 3. ACM’nin nöbetçi heyeti cezaevindeki Halis Hoca’yı SEGBİS ile ifadesini alarak yakalama kararına istinaden yeniden tutukladıklarını açıklamıştır. Dosya ile uzaktan yakında ilgisi olmayan 2 heyetin marifeti ile Halis Hoca yeniden tutuklanmıştır. Tutuklama kararı veren heyet, tahliye kararının cezaevi idaresince uygulamak zorunda kalmasını engellemek  için Halis Hoca’nın avukatını dahi beklemeden, Sakarya Barosu’ndan çağırdığı herhangi bir avukat ile tutuklama kararını almıştır. Barodan zaman kazanmak için çağrılan avukat o denli yaşananlardan habersizdir ki iki cümlelik savunmasına “Takdir mahkemenindir, müvekkilimin tahliyesini talep ederiz.” diyerek ilk cümlesinde neden orada olduğunu ortaya koymuştur. 

Böylelikle tahliye olmasına izin verilmeksizin türlü oyunlarla yeniden tutuklanan Halis Hoca’nın özgürlüğüne ve sevenlerine kavuşmasına mani olunmuştur. Yüce Allah’tan dileğimiz bir sonraki duruşma günü olan 10 Eylül 2020’den önce Halis Hoca’nın özgürlüğüne kavuşmasıdır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler