İngiliz istihbaratının Reuters’a kaynak aktardığı ortaya çıktı

Üzerindeki gizlilik kararı zaman aşımı nedeniyle kaldırılan resmi dökümanlara göre İngiliz istihbaratı haber ajansının 1960 ve 70’li yıllarda Ortadoğu ve Güney Amerika ile ilgili yayınlarını genişletmesi için kaynak aktardı. Zaman aşımı süresinin sürmesi sebebiyle 80’lerden günümüze kadar aynı uygulamanın sürüp sürmediği netlik kazanmış değil.

Fonlar devletin yayıncı kuruluşu BBC üzerinden abonelik bedeli yüksek gösterilerek yönlendirildi.

Sovyet propagandasına karşı Ortadoğu ve Güney Amerika’da destek

1969 tarihli üzerindeki gizli ibaresi olan ve “Reuters’in Majestelerinin Hükümeti tarafından desteklenmesi” başlıklı bir dökümanda “Reuters’in Ortadoğu ve Güney Amerika’daki yayınları için gizli hükümet destek sağlama anlaşmasını sonlandırma durumundayız,” ifadeleri yer aldı.

Geçtiğimiz yıl gizlilik kararı kaldırılan dökümanda “hükümetin çıkarları yeni anlaşmada da korunmalı” deniyor.

Dökümandan kaynak karşılığında hükümetin Reuters haberlerine müdahalede bulunup bulunmadığı ya da bulunduysa hangi düzeyde olduğu anlaşılmıyor.

Dökümana göre İngiliz istihbaratı ile yakın ilişkileri olan Sovyet karşıtı propaganda ile görevli Bilgi Araştırma Dairesi (IRD) Reuters ile müzakereleri yürüten taraf.

Yıllık 245 bin sterlinlik ödeme

1969 yılına kadar yıllık 245 bin sterlin olan destek tutarı 69 ve 70 yıllarında 100 bin sterline düşürülmüş.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir çok medya organizasyonunun bir şekilde devlet desteği aldığını belirten Reuters sözcüsü David Crundwell yine de bu anlaşmanın Reuters Vakfı prensiplerine uygun olmadığını ve bugün böyle bir anlaşmayı kabul edemeyeceklerini açıkladı.

1851 yılında Londra’da kurulan Reuters haber ajansı hali hazırda Toronto merkezli Thomson Reuters şirketi tarafından kontrol ediliyor.

Reuters’in haber üretimi sürecinde dürüstlüğünü ve bağımsızlığını korumak ve vakıf prensiplerini korumak için Kurucular Kurulu 1984 yılında kuruldu.

Reuters Türkiye ofisi 2015 yılında Halis Bayancuk Hoca ile bir röportaj gerçekleştirmiş, Halis Hoca’nın verdiği cevaplar ajansın hedeflediği amaca uygun olmaması sebebiyle yayınlanmamıştı. Röportajın tamamı daha sonra Tevhid Dergisi tarafından yayınlanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler