Diyarbakır Cezaevi hakkında yine işkence iddiaları: “İzler yok edilmeye çalışıldı”

Diyarbakır 3 No’lu T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan M.S.M. gardiyanlar tarafından falakaya yatırıldığını bildirdi. M.S.M. izlerin kaybolması için buz ve krem tedavisi uygulandığını belirtti. Konuyu takip eden Diyarbakır Barosu, işkence iddiası için savcılık tarafından soruşturma başlatılmasını istedi.

Telefon görüşü sonrası darp

Diyarbakır 3 No’lu T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan M.S.M. 2 Aralık’ta ailesiyle birlikte yapmış olduğu telefon görüşmesinde çok sayıda gardiyan tarafından işkenceye maruz bırakıldığını iddia etti. Aynı gün tutuklunun avukatı cezaevinde kendisiyle görüştü. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Diyarbakır Barosu, avukatın M.S.M’nin vücudunda çok yaygın bir şekilde belli olan işkence izlerini tespit edip tutanak haline getirerek, suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

İşkence sonrası buz ve krem tedavisi uygulandı

İşkence iddiasının baroya bildirilmesi üzerine mağdur ve cezaevi yetkilileriyle bir görüşme yapıldığı belirtilen açıklamada, “Müşteki/mağdur bugün (7 Aralık 2020) yapılan görüşmede, ‘işkenceden, özellikle falakadan kaynaklı olarak ayak tabanlarında meydana gelen morlukların kaybolması için buz tedavisi uygulandığını, vücudunun diğer bölgelerinde meydana gelen izler için de krem ve benzeri tedavilerin uygulandığı’ tarafımıza iletilmiştir” denildi.

“7 gündür işkenceye uğrayan tutuklunun ifadesi alınmadı”

Savcılığın 3 Aralık 2020 tarihli talimatına rağmen, müşteki/mağdurun adli muayene için henüz bir sağlık kurumuna gönderilmediği dile getirilen açıklamada, “Savcılık, cezaevi personelinin adli kolluk yetkisinin olmamasına rağmen müştekinin ifadesini almasını, suç şüphesi altında olan cezaevi yetkililerinden talep etmiştir. Aradan 7 gün geçmesine rağmen hala müşteki/mağdurun ifadesi alınmamıştır” denildi.  

“İvedilikle soruşturma başlatılmalı”

“Tüm bu bilgiler ışığında yetkililerin işkenceyi gizlemek ve müştekinin vücudundaki izlerin kaybolması için adli işlemleri ‘ağırdan aldıkları’ değerlendirilmektedir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu işkence iddiasının etkili ve yasaya uygun olarak soruşturulmadığı, faillerin korunduğu konusunda çok ciddi emareler bulunmaktadır. Bu nedenle müşteki/mağdur derhal bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek işkence bulgularının kayıt altına alınmasını; müşteki/mağdurun ivedilikle bizzat avukatı huzurunda Savcılıkça ifadesine başvurulmasını; suç şüphesi altında olan personelin açığa alınmasını; suçu gizleyen cezaevi personeli hakkında TCK 94/5. Maddede belirtildiği üzere soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler