ABD, Londra’nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan Assange’ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere’den iadesini talep ediyor.
İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği kaydedilen Assange’ın destekçileri, gazetecilik örgütleri ve insan hakları grupları İngiltere’ye iade talebini reddetme çağrısı yapıyor.
Assange’ın avukatları, kendilerine ABD’nin yeni iddianamesini incelemek için yeterince vakit vermediğini savundu. Wikileaks kurucusunun savunma ekibi davanın siyasi amaçlı olduğunu ve Assange’ın savaş suçlarını ortaya çıkardığı için yargılandığını ileri sürüyor.
Wikileaks kurucusu, sığındığı Londra’daki Ekvator Büyükelçiliği’nden çıkarılmasından bu yana Belmarsh Cezaevi’nde bulunuyor.
Ne olmuştu?
Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 2010’da, aralarında ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.
ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Assange, Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten” tekrar tutuklanmıştı.
Mahkeme, Assange’ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange’ın iade talebi kapsamında tutuklu kalmasına karar vermişti.
İade davasının ilk turu şubat ayında görülmüş, ardından mayıs ayında yapılması planlanan ikinci tur ise Covid-19 salgını nedeniyle eylül ayına ertelenmişti.