Yerel Çin makamlarının belirlediği Uygurların ülkenin farklı bölgelerinde kurulan fabrikalarda zorunlu işçi olarak çalıştırıldıkları iddia edildi.
Çin yönetimi: İstihdam sağlıyoruz
Çin Yoksulluğu Azaltma Bürosu’nun açıklamasında, Doğu Türkistan’daki yoksulların tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki işlere yerleştirildiği ifade edildi.
Çin medyasında, yoksul Uygurlara yönelik istihdam sağlandığı iddia edilse de Uygurlar zorla iş başı yaptırıldıklarını belirtiliyor.
Ekonomi temelli nüfus politikası, izlediğini savunan Çin yönetimi, Uygurlara 4 bin Yuan öderken; diğer Çin vatandaşlarına bu ücretin yaklaşık 2 katını veriyor.
İnsanlar zorla çalıştırılıyor
Hükümet, çalışanların gönüllü olduğunu iddia ederken, uluslararası kuruluşlar, işçilerin zorla kamplara alındığını dile getirdi.
Gizli resmi yazışmaların içerikleri, uzman görüşleri ve yabancı gazetecilerin bölgeye yaptıkları ziyaretler, köylülerin ve kırsal kesimlerde yaşayanların köklerinden koparılma, hareket alanlarının kısıtlanması ve kendilerine sunulan ‘işlerde’ çalışmaya zorlandıklarına bilgisi veriliyor. Çalışanlara bir miktar ücret ödense bile bunun zorla çalıştırma olarak kabul edildiğini dile getiriliyor.
Toplama kamplarında tutulanlara beyin yıkama faaliyetlerine tabi tutulmanın yanı sıra gönderilecekleri fabrikalara göre iş öğretiliyor.
Uygur halkına boyun eğdirme çabası
Tüm bu uygulamalar ele alındığında yürütülen faaliyetlerin Uygurlara boyun eğdirme çabasından ibaret olduğu anlaşılıyor.
Uygur İnsan Hakları Projesi program koordinatörü Mustafa Aksu, Çin’in faaliyetleri, “Uygur halkını asimile etmek.” olarak nitelendiriyor.
Askeri eğitim verin
Qapqal çalışma bürosu, Uygurlu işçilerin, işverenlerine ve komünist partiye sadık birer işçiye dönüştürülmesi için askeri tarzda eğitim almaları emrini verdi.
Çin yönetimi, Uygurları sosyal istikrarı tehdit eden az çalışan iş gücü olarak tanımlıyor