Ürdün İçişleri Bakanı Mazen El-Faraya, Müslüman Kardeşler’in tüm faaliyetlerinin yasaklandığını ve örgütün yasadışı örgüt olarak ilan edildiğini duyurdu.
El-Faraya, Amman’da düzenlediği basın toplantısında, yetkililerin “İhvan’ın tüm faaliyetlerini yasaklamaya ve bununla ilişkili her türlü faaliyeti yasa hükümlerinin ihlali olarak değerlendirmeye” karar verdiğini belirterek, “grubun taşınır ve taşınmaz mallarına el koymakla görevli ‘tasfiye komitesinin’ çalışmalarını hızlandıracaklarını” kaydetti.
Ürdün İçişleri Bakanı, “Müslüman Kardeşler’e üye olmak ve bu örgütün fikirlerini yaymak artık yasak” dedi. “İhvan’ın Krallık genelinde kullandığı tüm ofis ve merkezlerin, diğer kuruluşlarla ortaklık halinde olsalar bile, kapatılmasına” karar verildiğini doğruladı.
El-Faraya, “İhvan’la” ilişki kurulmasına karşı uyarıda bulunarak, “Siyasi güçlerin, medya kuruluşlarının, sosyal medya kullanıcılarının ve derneklerin, İhvan’la ilgili her türlü yayını yapmasının da yasaklanmasına” karar verildiğini söyledi.
Müslüman Kardeşler’in feshedilmesi kararının ardından alınan resmi tedbirler arasında, örgütün önemli merkez ve illerdeki merkezlerinin kapatılması, örgütün adını ve logosunu taşıyan pankartların kaldırılması ve mal varlıklarına el konulması yer alıyor. Kaynaklar ayrıca “liderlerinin yargılanma olasılığını” da dışlamadı.
Ürdün’ün kararı, Hamas’ın medyada “Kaos Hücreleri” olarak bilinen davada sanıkların serbest bırakılmasını talep etmesinden bir gün sonra geldi. Ürdün makamları geçen hafta 16 kişiyi “ulusal güvenliği baltalamayı, kaosu kışkırtmayı ve krallık içinde fiziksel hasara yol açmayı amaçlayan komplolara” katılmakla suçlamıştı.
Genel İstihbarat’tan yapılan açıklamada, “Komplolar arasında; yerli araçlar kullanarak füze üretmek, diğerlerini yasadışı amaçlarla yurt dışından ithal etmek, patlayıcı ve ateşli silahlara sahip olmak, kullanıma hazır bir füzeyi gizlemek, insansız hava aracı üretme projesi yapmak ve Krallık içinde kişileri işe alıp eğitmek ve onları yurt dışında eğitime tabi tutmak yer alıyordu.” denildi.
Hükümetin duyurusu, Müslüman Kardeşler’in “feshedilmesine” ilişkin 2020 tarihli bir mahkeme kararının uygulamaya konulması kapsamında geldi. Bu kararda, Müslüman Kardeşler’in “Ürdün yasalarına uygun şekilde hukuki statüsünü düzeltmemesi nedeniyle feshedilmiş sayıldığı ve tüzel kişiliğini kaybettiği” belirtiliyordu.
Ürdün makamlarının bu kararı uygulamasının Kral Abdullah’ın kısa süre önce yaptığı ABD ziyareti ve Trump’la görüşmesi sonrası gelmesi dikkat çekti.
Ürdün İhvanının şu anda parlamentoda temsil edilen siyasi kolu olan İslami Hareket Cephesi’nin bu karardan etkilenip etkilenmeyeceği ve nasıl bir tavır sergileyeceği hususu merak ediliyor.
Müslüman Kardeşler, 1946 yılında Ürdün’de bağış toplama yoluyla yardım sağlamayı amaçlayan muhafazakar bir örgüt olarak faaliyetlerine başlamıştı.