‘Trans yağ’ ibaresi kalkıyor

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşe açtığı yönetmelik taslağında, gıda ürünlerinin etiketlerinde trans yağla ilgili ifadelerin yasaklanması yeni bir tartışma başlattı. Bakanlık yetkilileri ise gelen görüşler sonrasında, trans yağ kullanılmadığının firma tarafından kanıtlanması koşuluyla, etiketlere eklenebilmesi için değişiklik yapılabileceği sinyali verdi.

İspat olmadan beyan yasaklanacak

Tartışma, “Türk gıda kodeksi gıda etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” taslağıyla birlikte gündeme geldi. Halen mevzuattaki düzenlemeye göre, etiketlerde, “gıda kodeksinde tanımlanan sürülebilir yağ/margarinler, yoğun yağlar, bitkisel yağlar ve bu yağları içeren gıdaların yüzde 2’den fazla trans yağ içermesi durumunda trans yağ miktarı bildiriliyor.” Görüşe açılan taslağa göre ise artık gıda etiketlerinde trans yağ ile ilgili beyan yapılamayacak. Bu durumda trans yağın olmadığı ürünlerde de etikette bu bilgi yer alamayacak. Aralık ayının başında görüşe açılan taslakla ilgili son görüş verme tarihi 23 Aralık olarak belirlendi.

Bakanlık yetkilileri, mevzuatta yapılan düzenlemelerle gıda ürünlerinde yüzde 2’den fazla trans yağ kullanılmasının yasaklandığını anımsattı. Yüzde 2’den az yağın ise ancak analizle ortaya konabileceğini belirten yetkililer, “Sektörde haksız rekabet olmaması için düşünülmüştü. Yanlış anlaşılmalara neden olsun istemiyoruz. Bu nedenle, gelecek görüşlere göre düzenlemeye son şekli verilecek. Burada mesela ‘sıfır trans yağ kullanıldığı kanıtlanırsa, yani üretici firma ürününde trans yağ olmadığını belgelendirirse, etikete bu durumu yazabilir.’ Bu yönde bir değişiklik yapılabilir. Bunun için gelen görüşlere bakılır, görüşlere göre de yönetmeliğe son şekli verilir” ifadelerini kullandı.

Tartışmaya açılan konuyla ilgili görüşü basına yansıyan diyetisyenler, trans yağların özellikle kalp ve damar sağlığına zararı olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu görüşler şu ortak ifadeleri içeriyor:

  • Bu ibarenin paketli gıdalardan kaldırılmasını doğru bulmuyorum.
  • Tüketicilere hangi yağın ne olduğu anlatılmalı. Tüketicilerin doymamış yağların daha sağlıklı, doymuş  yağların ise daha sağlıksız olduğunu bilmesi gerekir. Örneğin tereyağ da doymuş yağ olarak geçer. Ancak tereyağ kararında tüketilirse sağlıklıdır. Doymamış yağlar ise bitkisel yağlardır. İşte bu ayrımın ve bilincin tüketiciye anlatılması gerekiyor. Tüketici aldığı ürünün içinde ne olduğunu bilmeli.
  • Eğer tüketici trans yağa maruz kalmak istemiyorsa mümkün olduğu kadar az paketli gıda tüketmeli. 
  • Gelişen gıda sanayisinin ve gıda teknolojisinin yeni dünya dinamiklerinde insan sağlığına hizmet eder bir dile ulaşabilmesini sağlamak adına paketlerin üzerinde gıda ile ilgili bilgilerin belirtilmesi oldukça önemli.

Trans yağ nedir?
 
Trans yağlar ya da trans yağ asitleri, doymamış yağ grubunda yer alır. Trans yağlar hayvan vücudunda doğal olarak üretilebileceği gibi endüstriyel yollarla da üretilebilir. Doğal yollarla üretilen ve hayvansal gıdalardan alınan trans yağ az miktardadır. Yapay yolla üretilen trans yağlar, sıvı haldeki bitkisel yağların hidrojenle doyurularak daha katı hale gelmesiyle elde edilir. Endüstriyel trans yağların sağlık için zararlı olduğu ifade edilir. Pek çok farklı amaçla paketlenmiş ürünlerde, hazır gıdalarda bulunan bu yağın aşırı tüketiminin, paketli ürünlerdeki diğer bir çok katkı maddesiyle birlikte, hastalıklara yol açtığı ispatlanmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler