Petrol, sudan ucuz: Üreticiler üste para vermek durumunda kalabilir

Koronavirüs küresel ekonomiyi vurmaya devam ediyor. Durma noktasına gelen uluslararası ticaret, milyonlarca kişiyi işsiz bırakıp şirketlerin yüz milyarlarca dolar değer kaybetmesine yol açarken, bugün petrol fiyatı hem 1980’lerden beri en düşük düzeyi hem de 21. yüzyılın en düşük düzeyini gördü. 

ABD’nin Batı Teksas (West Texas Intermediate/WTI) tipi ham petrolünün ticaretinden mayıs sözleşmesinin vadesinin dolması öncesi büyük kaçış başladı. 

İlkin yüzde 40 değer kaybederek varil fiyatı 10.87 dolara kadar inen WTI, işleme başladığı Mart 1983’den beri en büyük tek günlük düşüşü, kısacası en kötü günü yaşadı. Bir varilde 159 litre petrol olduğu düşünüldüğünde, WTI petrolün litresi 7 sente, yani 50 kuruşa gerileme noktasına geldi.

Ardından ABD saatiyle bu sabah New York Borsası’nda işlem görürken tarihindeki en düşük değeri gören WTI’ın varil fiyatı sırasıyla 9, 5 ve 2 doların altı gibi inanılmaz fiyatlara kadar indi.

Gün içerisinde -36 dolar seviyesi görüldü.Bu, üreticilerin sözleşmeli oldukları alıcılara 36 dolar ödeme yapmak durumunda olmaları demek.

Bu gelişmelerin öncesinde, ABD merkezli ekonomi haber sitesi Bloomberg, sahadan şu durumu aktarmıştı:

Her yerde güçsüzlük işaretleri var. Teksas’ta alıcılar, bazı petrol kaynaklarının varili için 2 dolardan az bir para teklif etti, öyle ki, üreticilerin yakında ellerindeki ham petrolü vermek için üste para ödemek zorunda kalmaları ihtimali doğdu.

Üreticiler alıcılara petrolü satın almaları için toplu ödeme yapmaya başlayabilir

Habere göre petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD’deki petrol depolarının aşırı dolacağı yönündeki endişelerden kaynaklanıyor. Uzmanlar, bu gidişatta kısa zamanda değişiklik olmazsa üreticilerin toplu olarak müşterilere petrolü satın almaları için ödeme yapabilecekleri ihtimali bulunduğunu bildiriyor. Daha önce bu türden bazı bireysel durumlar söz konusu olmuştu.

OPEC+ toplantısında varılan anlaşmanın yetersiz olduğu anlaşıldı

23 ülkenin petrol üretimini günde 9.7 milyon varil kısmayı kabul ettiği OPEC+ toplantısında anlaşmaya varılmasından yalnızca bir hafta sonra bunun yeterli olmadığı anlaşıldı.

Başta ABD olmak üzere üye olmayan ülkelerin de üretimini kısacaklarını duyurmaları beklendi, böylelikle toplamda 15-20 milyon varillik kesinti olacaktı. Ancak şu anda böyle bir bilgi olmadığı gibi petroldeki arz şimdiden talebi 25 milyon varil aşmış durumda.

Teksaslı şirketler Suudi Arabistan’dan sevkiyatların yasaklanmasını istiyor

Washington yönetimi, sektörel düzenlemelerle üretimi kısma olanağı olmadığını savunuyor. Bazı kaynakların iddiasına göre ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibi, şirketlere üretimi durdurmaları karşılığında tazminat ödeme formülü geliştirdi, fakat ABD yasalarına göre, bunun için Kongre’nin onayı gerekiyor. Teksaslı petrol üreticileri ise krizin başından bu yana ABD’ye petrol sevkiyatlarını 4 kat arttıran ve yerli şirketleri piyasadan uzaklaştıran Suudi Arabistan’dan ithalatın yasaklanması konusunda ısrarcı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler