ABD yönetiminin üniversitelerde yapılan Filistin’e destek gösterilerine katılan yabancı öğrencilere yönelik sert uygulamaları sonrası, ülkede eğitim gören yabancı öğrenciler, görüşlerini dile getirmekten çekiniyor.
Donald Trump’ın yönetime geçmesinin ardından uygulamaya giren yabancı öğrencilerin vizelerinin iptali ve bazı öğrencilerin sınır dışı edilme talebiyle gözaltına alınması, ABD kampüslerinde özellikle de yabancı öğrencilerin alışkanlıklarını değiştirmesine neden oldu.
ABD’nin en köklü üniversitelerinden olan Harvard’da eğitim gören yabancı öğrencilerin ülkeleri farklı olsa da korkuları aynı: Vizelerinin iptal edilmesi.
ABD’nin Massachusetts eyaletinin Boston kenti ülkenin en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapan bir öğrenci ve bilim şehri olarak biliniyor. Bilgisayar mühendisliği, mühendislik, tıp, hukuk ve finans dallarında dünyanın dört bir yanından 44 bini aşkın öğrenci ile ülkenin en kalabalık yabancı öğrenci nüfusuna sahip.

“Özgürlük Maskesi”nin Ardındaki Gerçek: Düşünceyi Özgürce İfade Etmek ABD’deki Yabancı Öğrencilerin Eğitim Hayatı İçin Yüksek Risk
Harvard Üniversitesi’nde eğitim gören 6 bin 793 yabancı ülke vatandaşı, okulda eğitim gören toplam öğrenci sayısının yüzde 27’sini oluşturuyor. Geldikleri ülkelerin en parlak öğrencilerini temsil eden bu gençler ABD’de düşüncelerini ifade edemez hale geldikleri için şaşkın ve korkuyor.
Fonların kesilmesi ile ilgili ülke çapında 17 Nisan tarihinde yapılan gösterilere üniversitedeki pek çok yabancı öğrenci katılmadı. Katılanlar da fişlenmemek için yüzlerini gizledi. Öğrenciler Filistin veya üniversite fonları ile ilgili konularda sosyal medyada haber bile paylaşmaktan çekiniyor.
Harvard Üniversitesi, kampüste bulunan yabancı öğrencileri etkisi altına alan bu endişe ve korku atmosferini dağıtmak için “haklarınızı bilin” başlıklı e-postalar atarak onları süreçle ilgili bilgilendiriyor. Aynı başlık altında üniversite kampüsünde seminerler düzenlenerek öğrencilerin soruları yanıtlanıyor.
Trump Yönetimi ve Harvard Üniversitesi Karşı Karşıya
Devletten ve bağışçılardan gelen fonlar sayesinde dünya çapında araştırmalara imza atan Harvard Üniversitesi “dünyanın en iyi ilk on okulu” listesinde birinci sırada yer alıyor.
Trump yönetimi Harvard’a sağlanan 2,2 milyar dolarlık fonun ve 60 milyon dolarlık sözleşme bedelinin dondurulmasına karar vermişti. Gelinen son noktada ise ABD yönetimi, Harvard Üniversitesine çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 8,7 milyar doları aşkın hibenin “sivil haklar yasalarına uygun şekilde kullanıldığından emin olmak amacıyla” soruşturma açıldığını duyurmuştu.
ABD yönetimi, üniversitelere yönelik finansal kesinti ve soruşturmaları, özellikle üniversite yönetimlerini Filistin’e destek gösterilerini engellemeleri yönünde baskı uygulamak için kullanıyor. Bu konu açılan karşılıklı davalar ile yargıya taşınmış durumda.
Ancak öğrencilere göre, üniversite kampüslerinde düşünce özgürlüğünü baskı altına alan en önemli gelişme ABD yönetiminin Filistin’e destek gösterisi yapan öğrencilere uyguladığı vize iptali ve sınır dışı uygulamaları geliyor. (AA)