Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalar yapan Oruç Reis gemisi, Türkiye ile Yunanistan arasında NATO nezdinde başlayan müzakerelerin ardından Antalya Limanı’na geri döndü.
25 Eylül’e kadar bölgede çalışması beklenen Oruç Reis’in limana dönmesi üzerine Atina’dan açıklama geldi.
Yunan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, atılan adımı pozitif bir adım olarak niteledi. Petsas, daha iyi değerlendirme yapmak için gelişmeleri beklemek gerektiğinin de altını çizdi.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Navtex süresi uzatılmayan Oruç Reis için “Oruç Reis’in Antalya’ya dönüşü olumlu bir adımdır. Umarım bu adımı başkaları da takip eder. Bu yönde adımlar atılırsa, Yunanistan Türkiye ile yeni bir keşif teması döngüsü başlatmaya hazır” yorumunda bulundu.
Reuters’ın haberine göre Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan arasında diyalog kurulabileceğine söyledi. Miçotakis, “İyi niyetli diyalog, elimizdeki sorunla başa çıkmanın ana yoludur, bu da deniz bölgelerinin sınırlandırılmasıdır” dedi.
25 Eylül’e kadar uzatılması bekleniyordu
Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz’deki çalışma süresi 12 Eylül’e kadar uzatılmıştı. Navtex süresi en son 12 Eylül’e kadar uzatılan Oruç Reis’in 25 Eylül’e kadar bölgede kalması ve çalışmalarını sürdürmesi bekleniyordu.
24-25 Eylül’de Avrupa Birliği de Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yükselen gerilimi ele alacağı özel bir zirve toplantısı planlamıştı.
Oruç Reis gemisinin faaliyetleri hakkında konuşan Milli Savunma Bakanı Akar “Plan çerçevesinde ileri geri hareketler olacaktır. Oradaki haklarımızdan vazgeçilmesi söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Doğu Akdeniz’de bir aydır araştırmalarını sürdüren Oruç Reis, Kıbrıs açıklarında ilan edilen bölgedeki çalışmalarını tamamlayarak dün akşam saatlerinde Antalya Limanı açıklarına demirlemesi Türkiye’nin uluslararası areneda geri adım atması olarak değerlendirildi.
Pompeo Güney Kıbrıs Rum Kesimini ziyaret etti
Öte yandan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bölge ülkelerine çağrı yaparak “Bölgedeki ülkeler güvenlik, enerji kaynakları ve denizlerle ilgili konuları diplomatik yolla ve barışçıl şekilde çözmeliler” dedi.
Pompeo ayrıca bölgedeki gerilimlerin Doğu Akdeniz’deki sorunlara çözüm getirmeyeceğini kaydederek ‘ABD’nin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü faaliyetlerden derin endişe duyduğunu’ söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Pompeo’nun Ada’ya ziyaretinde kendisiyle görüşme planı yapmamasını eleştirdi.