Nakba Günü’nün 72. yıldönümü

1947 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kabul ettiği ve çoğunluk planı olarak bilinen tasarı doğrultusunda Filistin’de, Yahudilere ve Araplara ait iki devletli çözüm kabul edilmişti. Karara başta Filistinliler olmak üzere Arap ülkeleri karşı çıkarken, siyonistler ise kararı memnuniyetle karşılamıştı.

Memnundular. Zira Birinci Dünya Savaşı’nda işler planlandığı gibi gitmiş, Osmanlı Devleti bölgenin hakimiyetini kaybetmişti.  Fikri altyapısı 1799 yılına, Fransız İmparator Napolyon Bonapart’ın ortaya attığı planlara dayanan Filistin’in ilhakı için ilk ciddi girişimler bu vesilelerle atılabilmişti.

Bölünme kararının ertesi günü, siyonistler tarafından kurulan “Haganah” adlı silahlı çete tarzı örgüt, Yahudilerin ikamet etmesi için hazırlanan bölgeleri ele geçirmeye başladı.

14 Mayıs 1948 tarihine gelindiğinde İsrail, Birleşik Krallık’tan (Britanya)  bağımsızlığını ilan ettiğini açıkladı. 14 Mayıs’ı 15 Mayıs’a bağlayan gece gerçekleşen bu bağımsızlık ilanı ve sonrasında yaşananlar, Filistin halkı için halen sürmekte olan sıkıntılı günlerin ilk anlarıydı.

14 Mayıs 1948’de İsrail’in ilk başbakanı olan David Ben Gurion’un beraberindeki 25 kişiyle birlikte Tel Aviv Müzesi’nde, İsrail’in Bağımsızlık Bildirgesi’ni dünya kamuoyuna ilan etmesiyle başlayan süreç adım adım Filistin topraklarının işgaliyle devam etti.

Bu tarihten sonra Yahudilerin “kendilerine ayrılmış” bölgelere göçleri büyük ölçüde arttı. BM kararı sonrası başlayan katliamlar ise artık soykırım derecesine çıktı.

Bu nedenle İsrail’in resmen ilan edildiği günün ertesi olan 15 Mayıs, Filistinliler için Nakba Günü olarak isimlendiriliyor. Nakba, büyük felaket veya talihsizlik manalarına geliyor.

Nakba günü, 1948 yılından itibaren ölen ya da öldürülen Filistinlileri anmak, yaşanan sürgünün ya da göçlerin sonucunda kaybedilen toprakların, malların, mülklerin ve hakların yasını tutmak için her yıl 15 Mayıs tarihinde Filistinliler tarafından anma günü olarak yaşatılıyor. Nakba, Filistin’de resmi tatil günlerinden biri.

1998 yılında dönemin Filistin lideri Yaser Arafat’ın da katıldığı törenlerde 1 milyon kişinin katılımıyla toplu olarak Nakba gününün anılmasına başlanmış ve felaketin canlı tutulması için çeşitli yerlerde gösteriler yapılmıştır. 2003 ve 2004 yıllarında Londra ve New York gibi şehirlerde de gösteriler düzenlenmiştir. Nakba günü İsrail ile Filistinliler arasında özellikle Batı Şeria ve Gazze’de çatışmaların en çok yoğunlaştığı yıllık dönemdir.

O tarihlerden bugüne her daim, Yahudi çeteleri Filistinlileri sistematik göçe zorladı. Milyonlarca Filistinli mülteci durumuna düştü

Resmi rakamlara göre, 12 milyon 700 bin Filistinlinin 8 milyon 260 bini dünyanın çeşitli yerlerinde mülteci olarak yaşıyor. 5 milyon 400 bin Filistinli mülteci Birleşmiş Milletler’den mülteci kaydı ile yardım alıyor. 1 milyondan fazla Filistinli hala kayıt dışı olarak göründüğü için yardım alamıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler