Müebbet ile yargılanan yazar Mahmut Alınak ilk duruşmada tahliye edildi

Müebbet hapis cezasıyla yargılanan yazar, siyasetçi Mahmut Alınak, bugün Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tahliye oldu.

TBMM’de 18. dönemde Kars ve 19. dönem Şırnak milletvekili yapan Alınak hakkında düşünce ve fikirleri sebebiyle bir çok kez soruşturma açıldı. Son olarak açılan dosyada tutuklu yargılanan Alınak bugün tahliye oldu.

Üç aydır tutuklu olan Alınak, “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor.

3 ay önce evine yapılan operasyon ile gözaltına alındı

Kars’taki evinden 13 Şubat 2019 sabahı gözaltına alınan yazar, siyasetçi Mahmut Alınak 17 Şubat 2019’da tutuklandı. Ailesi, gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, “Mahmut Alınak 68 yaşında 10. kez cezaevinde!” demişti. Gözaltı esnasında 68 yaşındaki Alınak’a zaorla kelepçe takılmıştı.

Savcılık sorgusunun tamamlanmasının ardından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla sulh ceza hakimliğine sevk edilen Alınak tutuklanarak Kars Cezaevine gönderildi.

Eski Halkın Emek Partisi (HEP) milletvekili 68 yaşındaki Alınak’ın, Bêkes kitabının gelirini dönemin Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un ailesine bağışlaması, akrabaları ile yaptığı sohbetler, hükümete yönelik eleştirel yazıları, husumetli iki ailenin barışa aracılık teklifi tutuklamaya gerekçe yapıldı.

Alınak hakkında 300 sayfalık iddianame hazırlandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle, “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” suçlamalarıyla Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

İddianame Alınak’ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluştu. Alınak’ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurma girişimleri de suçlamalar arasında yer aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler