Cumhurbaşkanlığı seçim sonucuna karşı başlayan protestoların sürdüğü Belarus’ta muhalefetin önde gelen isimlerinden Maria Kolesnikova’nın, Ukrayna’ya sınır dışı edilirken direnmesi üzerine Belaruslu yetkililerce gözaltına alındığı belirtildi.
Kolesnikova’nın önce kaçırıldığı, daha sonra Ukrayna’ya kaçmaya çalışırken gözaltına alındığı iddia edilmişti.
Muhalif liderin ayrıca olay esnasında Ukrayna’ya girişine engel olmak için pasaportunu yırttığı söylendi.
Demokrasi Hareketi Koordinasyon Konseyi’nin kurucularından olan Kolesnikova ile birlikte sınırı geçmeye zorlanan diğer iki konsey üyesi, Ivan Kravtsov ve Anton Rodnenkov’un ise Ukrayna’ya geçtiği duyuruldu.
Belarus Sınır Muhafız Komitesi gözaltı haberini doğruladı
Belarus Sınır Muhafız Komitesi sözcüsü Anton Bychkovsky, Kolesnikova’nın yetkililerin gözetiminde olduğunu doğrularken, sınırda yaşananlarla ilgili herhangi bir ayrıntı vermeyi ise reddetti.
‘Pasaportunu aldı ve küçük parçalara ayırarak pencereden dışarı attı’
Kravtsov ve Rodnenkov yaptığı açıklamada, Kolesnikova’nın eylemini anlattı ve yaptıklarına hayranlık duyduklarını belirttiler.
“Hiçbir yere gitmeyeceğini haykırıyordu,” diyen konsey üyeleri, “Arabada otururken, pasaportunu aldı ve küçük parçalara ayırarak pencereden dışarı attı. Her zamanki gibi çok formda ve enerjikti” ifadelerini kullandı.
Ayrıca özel servis tarafından götürüldüğü söylenen fakat nerede olduğu bilinmeyen Kolesnikova’nın, sınırda pasaportunu yırtması ‘akıllıca’ bir hareket olarak yorumlandı.
Bu sırada muhalif liderin dün Belarus’un merkezinde maskeli kişiler tarafından bir minibüsle kaçırıldığı iddia edilmişti. Fakat bu durum Demokrasi Hareketi Koordinasyon Konseyi’nce doğrulanmamıştı.
Muhaliflerin ‘hileli’ olduğu konusunda ısrar ettiği seçimde zafer iddiasında bulunduğundan bu yana 26 yıllık iktidarının en zor günlerini yaşayan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise protestolara kulak tıkıyor.
Lukaşenko: Belarus düşerse Rusya da düşer
Belarus’ta yapılan tartışmalı seçimlerin ardından başlayan protestolar nedeniyle zor günler yaşayan Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, “Eğer bugün Belarus düşerse, sıradaki Rusya olur” diyerek batılı ülkelerin bu eylemleri desteklediğini savundu.
Bunun yanında Lukaşenko ülkesinin anayasasında reformlar yapılmasına karşı olmadığını, anayasal reformların ardından da erken devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesi olasılığını dışlamadığını kaydetti.