İran, 2015 anlaşması kapsamındaki ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını sınırlandırma sözü verdi.
Bu nedenle eski Başkan Donald Trump, 2018’de ABD’yi anlaşmadan çekerek İran’ın taahhütlerini geri almasına yol açtı.
ABD, Başkan Joe Biden yönetimindeki anlaşmaya yeniden katılma niyetini duyurdu.
Perşembe günü, Biden yönetimi, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen anlaşma konusunda İran’la yeniden ilişki kurma taahhüdünü verdi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ABD’nin Avrupa Birliği’nden İran’la görüşme davetini kabul ettiğini söyledi.
Müzakereleri toplamayı teklif eden üst düzey AB diplomatı Enrique Mora, bunun anlaşma için “kritik bir an” olduğunu söyledi.
İran, AB tarafından önerilen müzakerelerin yeniden başlamasına resmi olarak yanıt vermedi.
Ama bir tweet içinde, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ülke sadece ABD yaptırımlar kalkmış tam bir kez anlaşma uymak önerdi.
İran, ABD’nin yaptırımları kaldırmaması halinde birkaç gün içinde nükleer tesislerinin uluslararası denetimlerini engellemekle tehdit ederek Biden yönetimi üzerindeki baskıyı artırdı.
Nükleer programının barışçıl olduğunu söyleyen İran, zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırıyor. Zenginleştirilmiş uranyum, reaktör yakıtının yanı sıra nükleer bomba yapmak için de kullanılabilir.
Buna cevaben ABD ve Avrupalı müttefikleri – İngiltere, Fransa ve Almanya – İran’ı teftişleri engellemekten kaçınmaya çağırdı ve bu hareketin “tehlikeli” olacağı konusunda ortak bir uyarıda bulundu.
Perşembe günü dört güç, İran’ın “asla bir nükleer silah geliştiremeyeceğini” garanti altına alma taahhütlerini paylaştıklarını aktardı.