Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Ghosn’un, “görevini kötüye kullanma” suçlamasıyla ev hapsinde tutulduğu Japonya’nın Osaka kentinden yasa dışı yollarla Atatürk Havalimanına gelerek buradan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a kaçtığı tespit edilmesi üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı.
Düzenlenen iddianamede, özel bir hava yolu şirketinde görevli pilotlar N.P, Ö.B.B, S.K, B.K.S, şirket yöneticisi O.K. ve 2 hostes şüpheli sıfatıyla yer alıyor.
Operasyon emri verenler dışarıda, emri icra edenler içeride
İddianamede, 4 pilot ve şirket yöneticisinin “göçmen kaçakçılığı”, 2 hostesin ise “suçu bildirmeme” suçundan hapis cezasına çarptırılması talep edilirken, Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame, Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi.
Soruşturma kapsamında, 2 yer hizmetleri görevlisi hakkında takipsizlik kararı verildİ.
Ne olmuştu?
Carlos Ghosn yolsuzluktan yargılandığı Japonya’dan 29 Aralık’ta gece saatlerinde Osaka’dan İstanbul’a bir özel jet ile kaçmış ardından Lübnan’a geçiş yapmıştı.
Ghosn’un İstanbul aktarmalı kaçışına Türkiye’den de aralarında pilotların olduğu şüphelilerin yardım ettiği iddia edilmişti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 2 Aralık’ta şüpheliler gözaltına alınmıştı. Nöbetçi mahkeme olayla ilgili 5 kişiyi tutuklayarak cezaevine göndermişti.