Döner ve sucukta at eti, pişmiş lahmacunda kalp, böbrek, karaciğer, taşlık gibi sakatat, bazı çikolatalarda da ilaç etken maddesine rastlandı.
Gıdada sahtecilik yapan 91 firmaya ait 113 ürün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinden açıklandı. Bu açıklama ile ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1.609 firmaya ait 3 bin 605 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunuldu.
Ancak denetimlere ve bakanlığın ifşasına rağmen bazı üreticilerin hala yasa dışı yollara başvurduğu gözlendi. Kar marjını yükseltmek isteyen üreticiler, insanların sağlığını hiçe saydığı tespit edildi.
Devlet yasaları gevşeterek seyirci kaldı
Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlerin bulunduğu listede, et ve et ürünlerinden, alkollü ve alkolsüz içeceklere, baldan baharatlara, çaydan kahveye, zeytinyağından süt ve süt ürünlerine, enerji içeceklerinden çikolataya uzun bir liste yer aldı.
Yaptırımı olacak mı?
Çocukların en sık tükettiği yiyeceklerden olan bal bu listede yine yerini korudu. Denetimlerde sahte bal ortaya çıktı. Baharatlarda, boya, bitki, çay ve kahvelerde boya, gıda boyası ve ilaç etken maddesi bulundu. Zeytinyağına 27 maddelik yer ayrılan listede taklit ürünlere rastlandı. Süt ve süt ürünlerinde bitkisel yağ ve nişasta tespit edildi. Enerji içeceği ve takviye edici gıdalarda ise iktidarsızlık ve erektil disfonksiyon gibi erkek cinsel fonksiyon problemlerinin tedavisinde kullanılan bir madde olan sildenafil bulundu.