Doğu Türkistan’a Tehcir: Uygurlar zorla fabrikaya gönderiliyor

Çalıştırılmak koşuluyla ülkenin yüksek teknoloji üretim merkezi olan Shenzhen şehrine 50 bin, Shaoguan şehrine de 30 binden fazla kişinin gönderileceği belirtiliyor.

Çin, Doğu Türkistan’da sözde “eğitim merkezi” adı altında faaliyet gösteren kamplardaki Uygur Türklerini çalıştırmak için zorla ülkenin çeşitli yerlerindeki fabrikalara göndermeye hazırlanıyor. Tehcir uygulamasını akla getiren uygulama South China Morning Post gazetesinde yer aldı.

Haberde, söz konusu planın kamplarda sözde “eğitimlerini” tamamlayan on binlerce Uygur Türküne yönelik planlanan işe yerleştirme programının bir parçası olduğu belirtildi. Haberde, Covid-19’un Çin ekonomisi üzerindeki yıkıcı etkisine rağmen, Çin yönetiminin bu adımla tartışmalı kamplardaki politikasıyla güç gösterisi yapmayı planladığı kaydedildi.

Avustralya’da bulunan düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün yayımladığı rapora göre, Çin’in 2017-2019 yıllarında da 80 binden fazla Uygur Türkünü fabrikalarda çalışmaları için zorla gönderdiği açıklandı.  Raporda, sözde işe yerleştirme programının “Çin’in azınlık vatandaşlarını hedef alan yeniden yapılandırma kampanyasının bir parçası” olduğuna dikkati çekti.

Çin yönetimi gizliyor

Çin’de son yıllarda doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin’in sözde “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun “yeniden eğitim kampları” şeklinde tanımladığı yerlerde Birleşmiş Milletler verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü rızası dışında bu toplama kamplarında bulunuyor. 

Pekin yönetimi, Doğu Türkistan’da kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi paylaşmıyor.

Sürekli gözetim altında tutuluyorlar

Kamplardan gelen Uygur Türklerinin mesai saatleri dışında da sürekli gözetim altında tutulduğunun belirtilen raporda, zorunlu olarak kaldıkları yatakhanelerde ortak dil kabul edilen Mandarin lehçesi dersleri ve ideolojik eğitim aldıklarına yer verildi.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler