Cımbızla toplanıyor; araba fiyatına satılıyor

Adını Karabük’ün Safranbolu ilçesinden alan Safran bitkisi dünyanın en pahalı baharatları arasında yer alıyor. Birçok faydası olduğu bilinen bu bitki, satıcıları tarafından tek tek cımbızla seçiliyor. Son bahar çiçeği olarak da adlandırılan Safran bitkisi kendi miktarının 100 bin katı suyu sarı renge boyuyor. 

Anti tümör özelliği olduğu da bilinen bitkinin hasadı Ekim ve Kasım aylarında çok ince bir işçilik ile yapılıyor. Güncel olarak kilosu 30 bin Türk lirası olan Safran bitkisi vatandaşlar tarafından gram ile alınıyor.

Kendi ağırlığının 100 bin katı suyu boyayabiliyor

Safran, genelde gıda boya maddesi olarak kullanılıyor. Safran bitkisi kendi mevcut ağırlığından 100 bin kat daha fazla suyu boyama etkisine sahip. Bunun için boya sanayisinde çok yüksek oranda kullanılıyor. Bunun dışında tat verici baharat olarak da tercih ediliyor. Araplar, Acemler ve Farslar yaygın bir şekilde, safranlı pilav tüketiyorlar.

 

safran.jpg

 

1 kilogramı araba fiyatı

Safran bitkisi nispeten az miktarda bulunuyor ve toplanması çok zahmetli. İşçiler 500 gram safran elde etmek için 80 bin çiçekten tek tek cımbızla seçerek safranları ayıklıyorlar ve bu da pahalılığın temel nedeni. Bu sebeple de satışlar gram üzerinden yapılıyor genelde. 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler