Bugüne kadarki en küçük dinazor fosili keşfedildi

Bilim insanları Myanmar’da bugüne kadar görülen en küçük dinozoru keşfetti. 100 milyon yıl öncesine dayanan kanatlı hayvanın başı bir kehribar taşının içinde sıkışmış halde bulundu.

‘Oculudentavis khaungraae’ adlı kuş türü dinozorun kafatası, kehriban taşında sıkışarak doğal olarak muhafaza edildi.

Kayaya kaplı fosillerin aksine, kehribar içinde bulunan örneklerin dokuları korunuyor ve bilim insanlarına canlının orijinal renklerini ve morfolojilerini gösteriyor.

Çin Bilimler Akademisi’nde görevli paleontolog Jingmai O’Connor, “Bu eski canlının böylesine muhafaza edilmiş şekilde gördüğümde adeta nefesim kesildi. Eşsiz skleral halkası (göz kemikleri) ve çok sayıda dişiyle oldukça zarif bir şekilde korunmuş” dedi.

Bilim insanları, kafatası sadece 7,1 milimetre büyüklüğünde olan eski canlının bugüne kadar keşfedilen en küçük dinozor olduğunu ifade ediyor.

Oculudentavis khaungraae bugün dünya üzerinde yaşan en küçük kuş olan arı sinek kuşundan da daha küçük.

Küçük boyutlarına rağmen, araştırmacılar keskin dişleri ve büyük gözleri olan hayvanın beslenmek için böcek avladığını düşünüyor.

O’Connor, söz konusu canlının kuş mu  dinozor mu olduğuna dair çizgilerin bulanık olduğunu söylüyor: “Kafatası yapısına bakarak bunun bir kuş olduğunu düşünebiliriz fakat bazı dinozorlarda da gördüğümüz karakteristikler de var. Bu nedenle bizce bu bir dinozor, hatta başka bir şey de olabilir.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler