BioNTech ve Pfizer aşı testlerinden olumlu sonuç aldı

“Clinical Trials Arena” internet sitesinde yer alan habere göre, Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in üretim lisansını aldığı “BNT162b2” adlı aşı adayının ABD’de yürütülen birinci aşama klinik denemelerinde sona gelindi.

Aşının güvenliğinin ve bağışıklık etkisinin test edildiği deneme kapsamında 7 gün arayla 30 mikrogram öçlüsünde uygulanan iki doz aşının, 18-55 yaşlarındaki deneklerde iyileşmekte olan COVID-19 hastalarına göre 3,8 kat fazla antikor ve bağışıklık hücresi ürettiği tespit edildi.

65-85 yaşlarındaki denek grubunda ise iyileşmekte olan Covid-19 hastalarına göre 1,6 kat fazla bağışıklık etkisi görüldü.

Olumlu sonuçların ardından aşı adayının daha geniş kapsamlı ikinci ve üçüncü aşama denemelerinin ABD, Brezilya ve Arjantin’de yapılması bekleniyor.

İlk aşı adayı 2. ve 3. aşama denemelere başlamıştı

BioNTech’in geliştirdiği “BNT162b1” adlı ilk COVID-19 aşı adayı için Almanya’da yapılan birinci aşama denemelerin ardından ABD ve Çin’de ikinci ve üçüncü aşama denemelere başlamıştı.

RNA temelli iki aşı adayı da COVID-19’u etkisiz kılan kan şekeri enzimleri ile alımlayıcı-bağlayıcı İmmünoglobulin G antikorları harekete geçirmeyi, hücre düzeyinde bağışıklık tepkisi yaratan CD4+ ve CD8+ glikoproteinleri artırmayı amaçlıyor.

ABD’de Pfizer, Çin’de Fosun Pharma ilaç firmalarının üretim lisansını aldığı aşı adaylarının dünya çapında 30 bin sağlıklı gönüllü üzerinde denenmesi amaçlanıyor.

29 aşı adayı, klinik deneme aşamasında

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, 20 Ağustos tarihi itibariyle Covid-19’a karşı 30 aşı adayı klinik deneme, 139 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Çin’de ortaya çıkan, 200’den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına yol açan Covid-19, dünya genelinde vaka sayısı 22 milyon 900 bini aşarken, 797 binden fazla kişi virüs yüzünden yaşamını kaybetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler