Başbakan adayı Mişustin

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeni başbakan olarak Federal Vergi Hizmetleri Başkanı Mihail Mişustin’i önerdiğini duyurdu. 

Bilindiği üzere Başbakan Dimitri Medvedev bugün tüm kabinesiyle birlikte istifasını vermişti.

Parlamentonun alt kanadı olan Duma’da yapılan oylamada Mişustin’in adaylığı oybirliği ile kabul edildi. Milletvekillerinin 383’ü olumlu yönde oy verirken, 41’i çekimser kaldı, adaylığı desteklemeyen ve olumsuz oy veren milletvekili ise olmadı.

53 yaşındaki Mişustin 2010’dan bu yana Federal Vergi Hizmetleri adlı kurumun başkanı olarak görev yapıyordu. 

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in Mişustin ile görüşüp başbakanlık teklifinde bulunduğu ve onun da bu teklifi kabul ettiği bildirildi.

Medvedev tüm kabinesiyle istifa etti

Rusya’da Başbakan Dimitri Medvedev dahil tüm kabine üyeleri istifalarını verdi.

Oluşturulacak yeni hükümetin yapısına Devlet Başkanı Vladimir Putin karar verecek. 

Medvedev hükümetinin istifa kararının, Putin’in Parlamento’da gerçekleştirdiği ve görev süresinin uzaması anlamına gelebilecek anayasal değişikliklerin işaretini verdiği yıllık konuşmanın hemen sonrasında açıklanması dikkat çekti.

Putin ile birlikte kameraların karşısına geçen Medvedev, Putin’in talep ettiği reformların önünü açabilmek için bu kararı aldığını söyledi, kendisine teşekkür eden Putin’in elini sıktı.

Devlet Başkanı Putin, istifa eden Medvedev’in yeni hükümet yapısında Güvenlik Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görevlendirileceğini açıkladı. 

Putin, televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında Medvedev’in iç ve dış güvenlik konularından sorumlu olacağını belirtti.

Putin neden Anayasa değişikliği istiyor?

Putin, parlamentodaki konuşmasında, devlet başkanlarının görev süresinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti ve anayasanın başkanlara toplamda en fazla iki dönem görev hakkı tanıyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Başkanlığı görevini bırakarak farklı bir göreve geçeceği konuşulan Putin’in bu açıklaması, kendi iktidar süresini uzatmak için yapılmış bir manevra olarak yorumlandı.

Putin, devlet başkanlığı görevinde dördüncü döneminde ve görev süresi 2024’te doluyor. Mevcut yasalarla Putin’in yeniden devlet başkanı seçilmesi mümkün değil. 

Üst üste iki dönem başkanlık yaptıktan sonra dört yıl boyunca Başbakanlık görevine geçen Putin, daha sonra Devlet Başkanlığına geri dönmüştü. Putin’in başbakan olduğu 2008-2012 yıllarında devlet başkanlığı görevini Medvedev almıştı. 

Putin, kendisinin başkanlığını yürüttüğü Devlet Konseyi’nin de yetki alanının genişletilmesini gündeme getirdi. 

Yıllık konuşmasında başkanlık sisteminin devamından yana olduğunu belirten Putin, parlamentoya, başbakanı seçebilmesi için daha büyük yetkiler veren bir anayasa değişikliği yapılması için referanduma gidilmesini de önerdi. 

Medvedev: Değişiklikler tüm güçler dengesini değiştirecek

Medvedev istifasını duyurduğu açıklamada yapılacak değişikliklerin yönetimde tüm güçler dengesini değiştireceğini belirtti: “Bu değişiklikler uygulamaya konduğunda…anayasanın tüm maddelerinde ciddi değişime neden olacağı gibi tüm güçler dengesini, parlamentonun ve yargının gücünü değiştirecek. Bu bağlamda, hükümet var oduğu şekliyle istifa ediyor.”

BBC Moskova muhabiri Sarah Rainsford Putin’in Medvedev’in başbakanlıktan ayrılmasını neden istediğinin net olmadığını belirtiyor. Mevcut hükümet, yenisi kurulana kadar görevde kalacak. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler