Adalet Bakanlığı, ülke genelindeki cezaevlerinde bulunanların kitap okuma verilerini paylaştı. Bakanlığa göre geçen yıl kurumlara ait kütüphanelerden 1 milyon 102 bin kitap alınıp okundu. Ayrıca tutuklu ve hükümlülerin talepleri doğrultusunda halk kütüphanelerinden istedikleri 159 bin 600 kitap temin edildi ve mahkumların bu kitaplara ulaşması sağlandı. Adalet Bakanlığı’nın açıklamadığı ancak kamuoyuna yansıyan bilgilere göre yüzlerce kitap da tutuklu ve hükümlülerin isteğine rağmen içeri alınmadı.
Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre; okuma alışkanlığı kazanmaları için cezaevleri bünyesinde kurulan kütüphanelere tutuklu ve hükümlülerin ilgisi her geçen gün artıyor. Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde kurduğu kütüphanelerde toplam 1 milyon 2 bin kitabı tutuklu ve hükümlülerin hizmetine sundu. 2019 yılı itibariyle tutuklu ve hükümlüler kurulan bu kütüphanelerden 1 milyon 102 bin kitabı ödünç alarak okudu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geçen yıl 24 Ekim’de cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin halk kütüphanelerinden faydalanabilmesi için işbirliği protokolü imzaladı. İmzalanan bu protokolle tutuklu ve hükümlülere halk kütüphanelerinde bulunan 41 milyon kitaba ulaşma imkanı sağladı. Yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde 2 Aralık 2019 tarihinden bugüne kadar talepler doğrultusunda halk kütüphanelerinden 159 bin 600 kitap ödünç alınarak tutuklu ve hükümlülere ulaştırıldı.
Ancak bakanlığın verdiği bu bilgiler gerçekleri pek yansıtmıyor. Cezaevlerindeki kötü muameleler ve adaletsiz uygulamalar sık sık gündeme geliyor ama yetkililer gerekli ilgiyi göstermiyor ve tedbirler alınmıyor. Kitap yasakları ile ilgili; özellikle ‘siyasi’ tutuklu ve hükümlülere yönelik kitap yasakları kamuoyu oluşturmuş ve protesto edilmişti. Mahkumlar istedikleri kitapların kendilerine verilmediğini meşru yollarla dile getirmelerine rağmen yetkililer konuyla alakalı birşey yapmadılar.
Birçok defa gündeme gelen bu hukuksuz uygulamar arasında : kitap yasakları, ziyaret yasakları, mektupların geç ulaşması veya ortadan kaybolması ve hatta işkenceye varan darplar ilk sıralarda yer alıyor.