15 Temmuz darbecilerinin komuta merkezi olduğu kabul edilen Akıncı Üssü’nde darbe öncesi ve gecesi yaşananlarla ilgili davada sona gelindi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 bin 658 sayfalık Akıncı Üssü iddianamesini 31 Mart 2017’de mahkemeye gönderdi.
475 sanık, 5 bin 500 saat süren beyan, 515 celse…
Davanın ilk celsesi, 1 Ağustos 2017’de Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki 1800 kişilik salonda görüldü. Duruşmalar 1198 gün sürdü. 475 sanık savunma yaptı, 385 kişi tanık sıfatıyla beyan verdi, 440 mağdur dinlendi.
Dava boyunca sanıklar birçok kez iddiaları reddetti. FETÖ kumpası olduğu sonrasında tescillenen davalar Ergenekon ve Balyoz’a atıf yapılarak bunun da bir kumpas olduğu söylendi ve inkar stratejisine gidildi.
Geniş bir çevre yapılanların provokasyon olduğu ve bu yol ile yargılamanın uzatılmaya çalışıldığı görüşünde. Zira görüntülere montaj diyen de vardı, yakalandığı üste hiç bulunmadığını iddia edenler de. Ancak tüm bu iddialar bilirkişi raporları ile yalanlandı ve kayıtlara aksi yönde deliller girdi..
79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet cezası
Sanık, tanık ve müştekiler ile avukatların beyanları 5 bin 500 saatten fazla sürdü. Bu beyanların dökümü 100 bin sayfayı geçti. 515’inci celse sonunda sanıkların son sözlerinin de tamamlanması ile karar aşamasına gelindi.
Mütalaada, ‘Akıncı Üssü’ndeki örgüt yöneticileri’ olarak anılan sanıklar “anayasal düzeni ihlale teşebbüs”, “Cumhurbaşkanına suikast girişimi” ve 77 kişinin öldürülmesinden ayrı ayrı sorumlu tutuldu.
FETÖ’nün sözde sivil yöneticileri Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş ile 16 asker yönetici hakkında 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet cezası istendi.
355 sanık hakkında da “anayasal düzeni ihlale teşebbüs” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.
Mahkeme heyetinin karar duruşmasında, 365’i tutuklu 475 sanık hakkındaki cezayı açıklaması bekleniyor.