Açıklama ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından yapıldı. Bakan Pompeo şahsi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bugün, ‘Sezar Yasası’ kapsamında Esed rejimine yönelik uzun süreli bir yaptırım kampanyasına başladık. Bu yasa, Esed rejimini ve yabancı destekçilerini, Suriye halkına yönelik vahşi fiillerinden ötürü sorumlu tutmak için, ağır ekonomik yaptırımlara izin veriyor.
Esed ve rejimi gereksiz, vahşi savaşını durdurmadığı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararında çağrısı yapılan siyasi çözümü kabul etmediği müddetçe, daha fazla yaptırım gelecek.”
ABD tarafından yapılan açıklamaya göre 39 kişi ve kuruma yönelik yaptırımlar uygulamaya girdi, bu yaptırımlar Beşar Esed’i, eşi Esma Esed’i ve rejimin diğer yetkililerini hedef alıyor. Konuyla ilgili detayların önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor.
Caesar Yasası
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki savaş suçları nedeniyle Beşar Esed rejimini ve rejime destek veren yabancı güçlere yaptırımı öngören Caesar Suriye Sivil Koruma Yasası’nı 2019 yılının Aralık ayında onayladı.
Söz konusu yasanın, Suriye’de Esed rejiminin son 8 yılda işlediği savaş suçlarından sorumlu tutulabilmesine olanak sağlayacağı belirtiliyordu.
Suriye’de Esed rejiminin işlediği insanlık suçları ve işkence fotoğraflarını sızdıran “Caesar” kod adlı askeri polise atfen bu isimle anılan yasa kapsamında, Esed rejimine ağır ekonomik yaptırımların uygulanması planlanıyor.
Yaptırımlar henüz uygulamaya geçmeden, yaptırım kararının açıklanması Suriye’de Esed rejimi ekonomisinin büyük darbe yemesine yol açtı. Suriye lirası kararın ardından hızlı bir şekilde değer kaybetti ve bir dolar 3 bin Suriye lirası bandına kadar yükseldi. Ekonomideki bu sıkıntılı gelişmeler üzerine Esed rejimi yandaşları protesto gösterileri düzenlemişti.
İlerleyen süreçte rejimin ekonomisinin söz konusu yaptırımlardan gördüğü zararın katlanarak artması bekleniyor.