Suudi Arabistan, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma adımına ilişkin sessizliğini bozdu. Riyad, İsrail Filistin’le bir barış anlaşması imzalayana kadar BAE’nin attığı adımı atmayacaklarını kaydetti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal Bin Ferhan, Almanya’nın başkenti Berlin’e düzenlediği ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, İsrail ile BAE arasında varılan anlaşmaya yönelik, “İlhak tehdidini durduracak her türlü girişim olumlu olarak değerlendirilebilir” yorumunda bulundu. Bin Ferhan, kendileri için ise İsrail’le herhangi bir normalleşme sağlanabilmesi için gerekli koşulun, uluslararası anlaşmalar temelinde Filistin’le barışın tesis edilmesi olduğunu söyledi. Bin Ferhan, ”Bu gerçekleştirildikten sonra her şey mümkün’’ diye konuştu.
Arap Barış Girişimi hatırlatması
Berlin’de mevkidaşı Heiko Maas’la ortak basın toplantısı düzenleyen Bin Ferhan, İsrail’in izlediği ilhak politikasını da bir kez daha eleştirdi. Bin Ferhan, Batı Şeria’daki yerleşkeleri “gayrimeşru” olarak nitelendirerek bunların iki devletli çözüme zarar verdiğini söyledi.
Prens Faysal, Suudi Arabistan’ın 2002’de Beyrut Zirvesi’nde kabul edilen ve Orta Doğu’da barışı öngören Arap Barış Girişimi’nin öncüsü olduğunu hatırlattı.
Söz konusu girişim, İsrail’in 1967’de işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesi ve bir Filistin devletinin kurulmasını öngörüyor.
Bin Ferman, Riyad’ın bu doğrultuda Filistin’le varılacak bir barış anlaşması olmaksızın diplomatik ilişkilerde normalleşmeye giden bir yol görmediğinin altını çizdi.
İsrailli gazeteciye de aynı cevabı verdi
56. Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak için Almanya’da bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, daha önce de İsrail merkezli Maariv Gazetesi muhabirinin sorularını yanıtlamıştı.
Ferhan, “yakın zamanda Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerinde bir gelişmeye tanık olunup olunmayacağı” yönündeki soruya, “İsrail ile normalleşme Filistin koşullarına uygun barış anlaşmasının imzalanmasına bağlı.” cevabını vermişti
Sessiz kalmıştı
İsrail, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın aracılığıyla BAE’yle varılan sürpriz normalleşme anlaşması çerçevesinde, Batı Şeria’ya yönelik ilhak planlarını askıya almış, ancak uzun vadede tamamen masadan kaldırmamıştı. Anlaşmayı protesto eden Filistinliler, BAE’nin adımını ‘’ihanet’’ olarak nitelendirmişti.
Arap dünyasının en büyük ekonomisi olan Suudi Arabistan’ın ise BAE ile İsrail’in attığı sürpriz adıma ilişkin sessizliğe bürünmesi dikkati çekmişti.
Amerikan Başkanı Trump, BAE’nin ardından İsrail ile normalleşme antlaşması imzalayacak ikinci ülkenin Suudi Arabistan olacağını iddia etmiş ve bu iddiasını sıklıkla yinelemişti. Ancak yerel kaynaklar, Riyad’ın benzer bir adım atmasının olası görünmediğini belirtmişti.