Küresel tuğyanın başat aktörlerinden Fransa’nın Cumhurbaşkanı Macron, Beyrut’ta ”yeni bir siyasi anlaşma önereceğini” söyledi

Beyrut’ta 100’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın nedenlerine ilişkin soruşturma devam ederken halk öfkesini ‘ihmalle suçladığı’ hükümete yöneltti.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Beyrut’u ziyaret edip ‘yetkililere yeni bir siyasi anlaşma önereceğini’ açıkladı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamanın limandaki depoda tutulan 2.750 ton amonyum nitrattan kaynaklandığını söyledi. Ülkede birçokları, yetkilileri yolsuzluk, ihmal ve kötü yönetimle suçluyor.

Küresel tuğyanın başat aktörlerinden Fransa’nın Cumhurbaşkanı Macron, Beyrut’ta “Yaşasın Fransa” sloganlarıyla karşılandı.

Patlamada en az 137 kişi öldü, yaklaşık 5000 kişi yaralandı. Onlarca kişiden hala haber alınamıyor. Ülkede Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere iki haftalık acil durum ilan edildi.

Macron ziyaret sırasında, Lübnan’ın ekonomik çöküşten kurtulması adına uluslararası toplum tarafından destek almaması halinde batmaya devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.

Alınan bilgiye göreMacron Beyrut havalimanından yaptığı açıklamada, “Lübnan siyasi ve ekonomik bir krizle karşı karşıya ve buna acil müdahale edilmesi gerekiyor. Reformlar yapılmazsa Lübnan sıkıntı çekmeye devam eder” diyerek önümüzdeki günlerde Lübnan’a destek sağlanması için yardımcı olacaklarını ve uluslararası iş birliği için toplantı düzenlemek istediğini açıkladı.

Macron açıklamanın ardından patlamanın meydana geldiği Beyrut limanına gitti. Fransa Cumhurbaşkanı’nın Lübnan’da üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştireceği ifade edildi.

1943 yılında Fransız mandasından bağımsızlığını kazanmış olan Lübnan ile Fransa arasında tarihi yönden önemli ilişkiler bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler