Avrupa Radyasyon Riski Komitesi uzmanlarından İngiliz bilim insanı Christopher Busby, elde edilen ilk bilgilere göre Beyrut’ta yaşanan patlamaya neden olduğu ortaya çıkan amonyum nitrat’ın TNT’ye benzer bir kimyasal reaksiyona neden olduğunu, dolayısıyla 2 bin 700 tonluk amonyum nitratın 2.7 kilotonluk TNT patlayıcının gücüne denk olduğunu belirtti. Busby’ye göre Beyrut’ta yaşanan facia, Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine yönelik ABD nükleer saldırısından sonra dünyanın en büyük üçüncü patlamasına neden oldu
Busby yaptığı açıklamada; “Hiroşima’ya atılan bombanın 10 ila 12 kilotonluk TNT patlayıcıya denk olduğu tahmin ediliyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere, Beyrut’taki patlama, Hiroşima’ya atılan bombanın dörtte birine eşit büyüklükte güce sahipti. Dolayısıyla Beyrut, dünyanın en büyük üçüncü patlaması.” ifadelerini kullandı.
Beyrut Belediye Başkanı, dün yaptığı açıklamada, şehirde yaşanan faciayı 75 yıl önce Hiroşima’da yaşanan nükleer faciaya benzetmişti.
Patlama sonrası paylaşılan son bilgiler ve açıklamalar
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Beyrut Limanı’nda dün meydana gelen patlamada ölü sayısının 135’e yükseldiğini, ayrıca yaklaşık 5 bin yaralı ile onlarca da kayıp olduğunu açıkladı.
Dün başkent Beyrut’ta gerçekleşen patlamaya ilişkin bilgi veren Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, ölü sayısının arttığını ve kayıpların olduğunu açıkladı. Hasan, can kaybının 135’e çıktığı ve yaralı sayısının da 5 bine ulaştığı bilgisini paylaştı.
Sağlık Bakanı Hamad Hasan, televizyonda yayınlanan açıklamasında “Enkaz altında onlarca da kayıp var” ifadesini kullandı.
Öte yandan, Beyrut Valisi Mervan Abbud da gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın meydana geldiği yerin yakınındaki Charles Helu Köprüsü’nde çatlaklar oluştuğu yönünde bilgilerin geldiğini söyledi. Abbud, vatandaşlardan köprüden uzak durmalarını istedi.
Beyrut Limanı’nda dün patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm Beyrut’u sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.
Lübnan’daki Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlama nedeniyle Yüksek Savunma Konseyi, başkent Beyrut’u felaket bölgesi ilan etmişti.
Patlamanın sebebinin depoda bekletilen patlayıcılar olduğu iddia edilsede 2 gün önce İsrail lideri Netanyahu’nun Lübnan’ı tehdit etmesi ve bir gün önce ABD keşif uçaklarının Beyrut açıklarında uçması şüphelere sebep oldu.