Lübnan’da bilanço ağırlaşıyor

Lübnan, dün meydana gelen korkunç patlamanın şokunu yaşamaya devam ediyor. Patlamanın şiddeti sebebiyle yaşanan yıkımın boyutu, zaman geçtikçe daha da netleşmeye başladı.

Ölü sayısının 10’ü geçtiği iddiası ortaya atılırken Lübnan Sağlık Bakanlığının son açıklamasına göre ise patlamada en az 78 kişi hayatını kaybetti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı’ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti.

Avn, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu ifade etti.

leb.jpg

Avn, patlamaya sebebiyet verenlerin ve tüm sorumluların en ağır şekilde cezalandırılacağı sözünü verdi.

Öte yandan Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim, Lübnan Yüksek Savunma Konseyi’nin toplantısı sonrası yaptığı kısa açıklamada, depolanan amonyum nitratın Afrika’ya gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Diyab: Sorumlularından hesap sorulacak

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ise, Beyrut’taki patlamaya ilişkin, “Lübnan’da bugün yaşanan felaketin sorumlularından hesap sorulacak” açıklaması yaptı.

Başbakan Diyab, “dost ülkeleri” Lübnan’a yardım etmeye çağırdı. Diyab yaptığı açıklamada, “Lübnan’ı seven tüm dost ve kardeş ülkelere yanımızda olma ve derin yaralarımızı sarmak için bize yardım etme çağrısı yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Lübnan resmi ajansı NNA olaya dair geçtiği ilk haberlerde, Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktığını duyurmuştu.

Beyrut’ta 2 hafta olağanüstü hal ilan edildi

Meydana gelen patlamanın ardından Yüksek Savunma Konseyi, başkentte 2 hafta olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın daveti üzerine gerçekleşen toplantının akabinde Savunma Konseyi’nden yapılan açıklamada, Beyrut’ta 18 Ağustos’a kadar 2 haftalık OHAL ilan edilmesine karar verildiği belirtildi.

Trump’tan patlamaya ‘korkunç saldırı’ nitelemesi

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki basın toplantısına, “ABD, Lübnan halkına en derin taziyelerini sunuyor. Beyrut’taki patlamada, birçok insanın yaşamını yitirdiği, birçok kişinin de yaralandığı bildiriliyor.” ifadesini kullandı.

Lübnan ile yakın ilişkileri olduğunun altını çizen Trump, “Biz yardım için orada olacağız. Bu, korkunç bir saldırı gibi görünüyor.” dedi.

Trump, bir gazetecinin olayı neden “saldırı” olarak nitelendirdiğini sorması üzerine, “Generallerimizin bazıları ile görüştüm. Bunun bir saldırı olduğunu düşünüyor gibilerdi. Bu bir tür üretim patlaması falan değildi” yanıtını verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler