İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından Seul ve Cenevre’de eşzamanlı olarak yayınlanan 72 sayfalık rapor, Kuzey Kore’de “insanlık dışı koşullarda” alıkoyma, gıdadan yoksun bırakma, işkence, zorla çalıştırma, cinsel şiddet de dahil olmak üzere çok çeşitli hak ihlallerini detaylı şekilde ortaya koyuyor.
Rapora göre, 2009 yılından itibaren 10 yıllık bir süre içinde görüşülen 100’den fazla kadının tamamı, yetersiz beslenme noktasında açlık çektiklerini bildirmiş. Birçoğu, hamile tutukluların şiddetli bir şekilde dövdüklerine tanık olduğunu, gardiyanların yeni doğan çocukları annelerinin kollarından söküp alarak öldürdüklerini gördüğünü ifade etmiş.
Pyongyang, iddiaları reddetti
BM, raporu yayınlamadan önce, iddalara cevap almak amacıyla Kuzey Kore yönetimine sunumda bulunduğunu açıkladı.
Pyongyang yönetiminin rapora ve içerdiği iddialara cevabıysa beklendiği gibi sert oldu. Kuzey Kore, çalışmanın ayrıntılarını kategorik olarak reddettiğini bildirdi ve BM’yi raporları tehrif etmekle suçladı . Geçmişte de benzer şekilde yanlı raporlar yayımlandığının altını çizen Pyongyang, BM’yi açıkça Amerikan piyonu olmakla itham etti.
Ofis Güney Kore’de çalışmalarını yürütüyor
Birleşmiş Milletler’e bağlı ofis, söz konusu hak ihlallerini araştırmak için 2015 yılında Güney Kore’de kuruldu. İlk seferde Kuzey’den kaçmayı başaran ancak Çin tarafından geri iade edilen düzinelerce kadın hakkında takipte olan ofis, bir kısım kadının tekrar kaçmayı başarması sonrası sığındıkları Güney Kore’de onlarla görüşerek raporu hazırladı.
Raporda ayrıca 2019 yılında Kuzey Kore’den kaçmayı başaran kadınların %20’sinin akıbetinden haberdar olunmadığı ve özellikle Çin tarafından ele geçirilenlerin ülkelerine iade edilerek ölüme gönderildiklerinin altı çizildi.
2019 Aralık ayında üye ülkelerin de oyuyla Kuzey Kore hakkında kınama kararı yayınlandı. Kuzey bu kınamayı şiddetle reddederken karşılığının ağır olacağı tehditinde bulunmuştu.