Yunanistan, askersiz olması gereken Dedeağaç’ta ABD’ye üs verdi!

Dedeağaç’a 101. ABD Hava İndirme Tümeni’ne ait Skorsky helikopterler ile askeri araçlar ve mühimmat indirildi. Üs perşembe günü resmi törenle açıldı.

Törene, Yunan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, ABD’nin Atina Büyükelçisi Goeffrey Pyatt ve Dedeağaç’ta konuşlu Yunan 12. Mekanize Piyade Tümeni’nin Komutanı katıldı.

Üsse getirilen helikopterler cumadan itibaren Romanya’daki eğitim alanına uçtu. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, gelişmeyi “Yunanistan ve ABD, Lozan Antlaşması’nı ve uluslararası hukuku ihlal ediyor” şeklinde yorumladı.

Türkiye’nin Navtex ilanı birlikte ile Doğu Akdeniz’de tansiyon yükselirken, ABD ordusu Türkiye sınırlarına 30 km uzaklıktaki Dedeağaç’a üst üste askeri sevkiyatlar gerçekleştiriyor.

resized-de208-e5965b0eresized-d6fd64935cf1aresized-e65b2f2ce427byunanharita.jpg

NATO tatbikatları bahane edilerek uzun süredir Dedeağaç’a ciddi silah yığınağı yapan ABD, aynı zamanda stratejik limanın özelleştirmesini talep ederek burayı askeri üs haline getirmeyi planlıyor. ABD’nin Dedeağaç’a üs kurması Lozan Antlaşmasına aykırı diyen bazı uzmanlar, “Dedeağaç sınırdan askersizleştirilmesi gereken 30 km alan içerisinde yer alıyor. Batı Trakya Türklerinin yerleşik olduğu, Lozan’nın hiçe sayılarak bir ABD üssü kurdurmak ve Türk azınlığın yoğun yaşadığı Gümülcine ve İskeçe ile Türkiye’nin arasına adeta askeri tampon oluşturmak, manidar bir girişimdir” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler