Trump, sonunda maske takmak zorunda kaldı

ABD Başkanı Donald Trump, Maryland eyaletindeki Walter Reed Askeri Tıp Merkezi’nde tedavi gören askerleri önceki gün ziyaret etti. Pandemiyi hafife alan açıklamaları ile tepki toplayan Trump, salgının başından bu yana ilk kez alenen maske kullandı. Heyettekiler siyah bez maske takarken, Trump’ın maskesinin üzerinde başkanlık forsu yer aldı.

Geçen mayıs ayında Arizona’daki bir maske üretim tesisini maskesiz şekilde ziyaret eden Trump, tepki çekmişti. Aynı ay solunum cihazlarının üretildiği Michigan’daki bir fabrikayı da maskesiz ziyaret eden Trump’ın, fabrikanın bazı bölümlerinde maske taktığı görüntüler basına sızmıştı. Trump bu olaya ilişkin, “Arka tarafta maske taktım, ama basına bunu görme zevkini tattırmak istemedim” demişti.

Trump’tan maske savunması

İlk kez ‘alenen’ maskeyle görüntülenen Trump, “Şayet bilmeniz gerekiyorsa, bir maskem olacak” dedi ve ekledi: “Eğer hastanedeyseniz ve bilhassa birçok askerle ve kişiyle konuşuyorsanız bunu yapmalısınız. Bence maske takmak harika bir şey. Hiçbir zaman maskeye karşı olmadım, ancak yeri ve zamanı var.” ABD Başkanı, Oklahoma, Arizona ve South Dakota’daki seçim kampanyalarında dahi maske takmaktan kaçınmıştı.

Trump’ın bu ‘U dönüşünde’ gitgide kötüleşen salgının etkisi büyük. Ülkede ilk vakanın görüldüğü ocak ayından bu yana salgın artarak sürüyor. Geçen cumartesi günü ABD’de koronavirüs vakaları günlük 66 bin 528 artış ile kendi rekorunu kırdı. Dün Florida eyaleti, salgının başından beri ABD’de bir eyalette kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısını bildirdi: 24 saatte 15 bin 299 vaka ve 45 ölüm rapor edildi. Ülkedeki toplam vaka sayısı da 3 milyon 389 bin ile Chicago şehrinin nüfusunu geçti. Ölenlerin sayısı da 137 bini aştı.

Japonya’daki iki ABD askeri üssü karantina altına alındı

ABD, ana karası dışında da salgınla boğuşuyor. Japonya’nın Okinawa eyaletindeki ABD askeri personelinde koronavirüs tespit edilmesi üzerine, adadaki iki askeri üs karantinaya alındı. ABD üslerindeki 61 personelin COVID-19 testlerinin pozitif çıkması sonucu, vakaların görüldüğü Futenma Deniz Piyade Hava İstasyonu ve Hansen üslerine giriş ve çıkışlar kapatıldı. Okinawa Valisi Tamaki Denny, “Virüse karşı ABD askerlerinin üslerde aldığı tedbirlere ilişkin ciddi şüphelerimiz var” dedi. Tamaki Denny, vakaların 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü kutlamaları için ada kumsalında askeri personele yönelik düzenlenen partiler sonrası doğrulandığına dikkat çekti. Üslerde doğrulanan vaka sayılarını görünce adeta şok olduğunu dile getiren Tamaki, vaka istatistiği paylaşmak yerine “çok sayıda” ifadesini kullanmakla yetindi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler