Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Berlin yakınlarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir görüşme yaptı.
Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Türkiye’yle gerilen ilişkiler üzerine sorulan bir soruya cevap veren Macron, Ankara’nın Suriye’den Libya’ya savaşçılar taşıdığını ve Birleşmiş Milletler silah ambargosuna karşı geldiğini savundu. “Bunun, bir NATO üyesi ülke için tarihi ve cezai bir sorumluluk içerdiği görüşündeyim.” dedi.
Macron Türkiye’nin Libya krizine müdahalesinin Fransa için “kabul edilemez” olduğunu da kaydetti ve Ankara’nın “bir an önce duruşunu netleştirmesi” gerektiğini savundu.
İki ülkenin zıt Libya politikaları
Fransa ve Türkiye’nin Libya’da devam eden iç savaştaki pozisyonları ise taban tabana zıt.
Türkiye, Birleşmiş Milletlerin tanıdığı, Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekliyor.
Fransa ise ülkenin doğusunu kontrolü altında tutan, ayrılıkçı güçlerin komutanı General Halife Hafter’e destek veriyor.
Fransa, Türkiye’yi Libya’ya yönelik silah ambargosunu delmekle ve ocak ayında Berlin’de üzerinde mutabık kalınan yol haritasındaki yükümlülüklerine uymamakla suçluyor.
Diğer yandan Türkiye’nin UMH’ye son dönemde verdiği askeri destek, Hafter güçlerinin ilerleyişini durdurmasını sağladı.
Türkiye, kendisine yöneltilen iddiaları reddediyor ve Fransa’nın Libya politikasını “karanlık ve izah edilemez” olarak nitelendiriyor.
Aslında BM Libya’ya silah ambargosu kararını 2011’de almış; ancak bu ambargonun sık sık delinmesi üzerine Berlin’de düzenlenen Libya konferansında ambargonun daha sıkı denetlenmesini deklare etmişti.