AYM’den emsal karar: ByLock, FETÖ üyeliği delilidir

Anayasa Mahkemesi, FETÖ’nün kriptolu haberleşme ağı ByLock’un tek veya belirleyici delil olarak kullanılamayacağı iddialarını “açıkça dayanaktan” yoksun buldu. Mahkeme, ByLock verilerinin MİT tarafından istihbari faaliyet kapsamında elde edilmesi nedeniyle “delil olamayacağı” iddiasıyla yapılan başvuruyu reddetti.

İnfaz koruma memuru olarak görev yaparken FETÖ’den gözaltına alınan ve memuriyetine son verilen F.K.’nın, örgütün haberleşme programı ByLock’u kullandığı tespit edildi. Eski infaz koruma memuru, yazışma içerikleri de deşifre edilen ByLock’u kullanmadığını, ByLock’taki kişileri de tanımadığını iddia etti. İzmir 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılaması yapılan F.K., 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sözkonusu karar, Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Sanık, daha sonra AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

FETÖ üyeliğinden mahkûm olan F. K., verilerinin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi, mahkûmiyet kararında tek veya belirleyici delil olarak bu verilere dayanılmasının adil yargılanma hakkının ihlali olduğu” iddiasıyla 20 Nisan 2018’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM başvuruyu oybirliğiyle hak ihlali görmedi ve 4 Haziran’da reddetti. 

MİT’in ByLock verilerini adli mercilere iletmesinin, verileri hukuka aykırı kılmayacağı vurgulanan kararda şu ifadelere yer verildi:

Sonuç olarak anayasal düzeni ortadan kaldırmayı amaçlayan bir terör örgütüyle ilgili istihbarat çalışmaları sırasında rastlanan ByLock uygulamasına ilişkin verilerin, bu örgütle ilgili yürütülen soruşturma ve yargılamalarda maddi gerçeğe ulaşılmasına katkı sunması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Üye olmaya kanıt olarak değerlendirildi

Güncel yargı kararlarına göre, örgütsel amaçla kullanılması için tasarlanmış bu programı örgütle irtibatı olmayan bir kişinin uygulama mağazaları ile internet sitelerinde rastlayarak indirmesi durumunda bile, örgüt mensubunun yardımı olmadan kullanması ve başka kişileri arkadaş ekleyip iletişim kurması imkanı yoktur.

Sadece FETÖ’cüler kullanıyor

Somut olayda mahkeme, ByLock sunucusuna bağlanıp bir user-ID alarak bu sisteme dahil olmasını ve programı örgütsel haberleşmenin gizliliğini sağlamak amacıyla kullanmasını örgütle bağlantısını gösteren bir delil olarak değerlendirdi.

”Özellikleri itibarıyla sadece FETÖ mensuplarınca örgütsel iletişimde gizliliği sağlama amacıyla kullanılan kriptolu iletişim ağının başvurucu tarafından kullanılmasının terör örgütüne üye olma suçu açısından mahkumiyete dayanak alınması, adil yargılanma hakkı kapsamındaki usul güvencelerini tamamen etkisiz hale getiren ve açıkça keyfi, bir uygulama olarak değerlendirilemez.” ifadelerine yer verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler