Kosova Başkanı Haşim Taçi’ye ‘savaş suçu’ davası açıldı

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan özel savcılık, Kosova lideri Haşim Taçi ve 9 eski asker hakkında savaş suçu işledikleri iddiasıyla dava açtı.

2015 yılında eski Yugoslavya savaş suçları mahkemesi yerine kurulan özel savcılık, Kosova savaş suçlarına yönelik olarak kosova yasalarını uygulayan ancak Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir kurum.

Savcılığın savaş suçu olarak nitelendirdiği faaliyetler, Kosovalılar için, etnik temelli savaşların yaşandığı dönemde sırplara karşı verilen bağımsızlık ve hayatta kalma mücadelerinden oluşmakta.

Savcılığın açtığı soruşturmaya göre, Taçi ve diğer askerler 1998-1999 yıllarında Kosova halkını Sırplara karşı mücadele için örgütlemek ve bu doğrultuda birtakım faaliyetler gerçekleştirmekle suçlanıyor.

Kosova’daki bir çok siyasetçi gibi Haşim Taçi’nin de geçmişinde, söz konusu yıllarda yaşanan savaşta mücadele etmiş olmak var. Kosova’nın eski başbakanı Ramuş Haradinaj da, Lahey’deki mahkemeye ifadeye çağrılması üzerine geçen yıl istifa etmişti. 

Yugoslav iç savaşı

Eski Yugoslavya’nın karmaşık etnik yapısı sebebiyle yaşanan bağımsızlık savaşları 1990-2001 yılları arasında devam etti. 1991 yılında ilk olarak Slovenya Yugoslav merkez idaresinden bağımsızlığını ilan etmiş ve ardından Bosna Hersek, Macaristan gibi devletler de Yugoslavya’dan ayrılmıştı. 

Sırbistan-Karadağ 2006 yılında Karadağ’ın ayrılmasına kadar, merkez Yugoslavya’nın devamı niteliğinde birarada kalmıştı.

90 yıllarda Sırp milisler, ayrılıkçı milletlere karşı savaşmış, BM ve bazı Avrupa devletlerinin desteğini alarak özellikle kendisini İslam’a nispet eden Boşnak ve Kosova halklarına karşı soykırımlar gerçekleştirmişti. 

BM’nin güvenli bölge olduğunu açıklamasına rağmen Hollanda askerlerinin de dahil olduğu tuzağa çekilen binlerce Boşnak, Sırp askerlerine teslim edilmiş ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliam olan Srebrenitsa Katliamı gerçekleşmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler