Çin, iki Kanadalıyı casuslukla suçladı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau casusluk suçlaması sonrası hayal kırıklığına uğradığını ve iki Kanadalının serbest bırakılması için Çin’e baskı uygulamaya devam edeceğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin hakkında yakalama kararı çıkarttığı Çinli teknoloji devi Huawei‘nin finans direktörü Meng Wanzhou’nun Kanada polisi tarafından tutuklanmasının ardından eski diplomat Michael Kovrig ve işadamı Michael Spavor devlet güvenliği gerekçe gösterilerek tutuklandı.

tr.jpg

 

Çin her ne kadar bu iki olay arasında bağlantı olmadığını savunsa da güvenlik uzmanlar bu ikilinin Kanada’ya baskı uygulamak için kullanıldığını düşünüyor.

Çin komunist yönetimi defalarca Meng’in serbest bırakılması çağrısında bulunarak Kanada’nın ABD’ye yardım etmesi halinde bunun sonuçlarına katlanması gerektiğini kaydetmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian delillerin sağlam ve yeterli olduğunu, sözkonusu kişilerin işlediği suçlardan sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Bakanlık ayrıca Kanada konsolosluk görevlilerinin tutuklularla görüşmesinin Covid-19 yüzünden askıya alındığını duyurdu.

Kovrig arabuluculuk konularına odaklanan bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group – ICG) için çalışıyordu. Spavor ise Kuzey Kore ile derin ilişkileri olan şirketlerin sahibi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler