Çin ve Hindistan askerleri arasında çatışma

Hindistan Ordusu tarafından yapılan açıklamada, sınır bölgesinde Çin ile bir süredir artarak devam eden gerginlik sonucunda çatışma çıktığı ve 3 Hint askerinin öldürüldüğü belirtildi. 

Ordu tarafından yapılan açıklamada, “Pazartesi gecesi Ladakh bölgesindeki Galwan vadisinde şiddetli bir saldırı gerçekleştirildi” ifadeleri kullanıldı.

Çin’den ‘sınır ihlali’ yanıtı

Çin yönetimi ise, Hindistan’ı sınır ihlali yapıp personeline saldırmakla suçladı.

Çin Dışişleri Sözcüsü Zao Licien, Hindistan askerlerinin iki kere sınır ihlalinde bulunduklarını söyledi ve “Çinli askerlere saldırmak ve onları provoke etmek sınır kuvvetleri arasında ciddi fiziksel çatışmalara yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Hint ordusu, iki taraftan üst düzey askeri yetkililerin “gerginliği yatıştırmak” için müzakereler yaptığını, çatışmada iki taraftan da ölen ve yaralananların olduğunu duyurdu.

Öte yandan Hindistan ordusu, gerginlik sırasında ateş açılmadığını belirtti.

Yerel medyaya göre, Hint askerleri dövülerek öldürüldü.

Reuters ajansı Çin Hükümetinin Hindistan’dan “tek taraflı adımlar atıp gerginliği tırmandırmamasını” istediğini öne sürdü.

Çin – Hindistan gerilimi

Hint yetkililer, mayıs başında Çin askerlerinin üç noktadan Ladakh bölgesine girdiğini, burada çadır ve askeri karakollar kurduklarını açıklamıştı. Askerlerin bölgeden ayrılmaları yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmişti.

Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde, iki ülke askerlerinin karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Hindistan ve Çin, Ladakh’ta yer alan Demchok, Chumar, Daulat Beg Oldie, Galwan Vadisi ve Pangong Tso Gölü çevresine ek güvenlik gücü konuşlandırmıştı.

Çin askerleri, Galwan Vadisi’nde yaklaşık 100 çadır kurarken, Pangong Tso Gölü’ndeki devriye botlarının sayısını da artırmıştı.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, ‘Güney Tibet’ olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi yönetimi ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, söz konusu mesele son zamanlarda Pekin-Yeni Delhi hattında tansiyonun giderek yükselmesine neden oluyor.

İki ülke sınırında egemenlik hakları kaynaklı gerilim, 2017’de de yükselmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler