Fransa, Libya’daki gelişmelerden rahatsız

Türkiye’nin destek verdiği Libya’nın başkenti Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçler son birkaç haftada, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’dan destek alan darbeci Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nu (LUO) ülkenin batısındaki bir çok noktadan püskürttü.

Son olarak, Ankara ve desteklediği UMH’nin ülkedeki bir hava ve bir deniz üssünün TSK tarafından kullanılması için müzakere yürütüyor.

Libya’daki çatışmaların başlarında batı tarafından desteklenmeyen Libya hükümetine karşı savaşması için Hafter’a askeri yardımda bulunup sonra da sadece siyasi destek vermekle suçlanan Fransa, bu iddiaları reddediyor. Türkiye’yi defalarca eleştiren Fransa, Hafter’in müttefiki üç ülke hakkında herhangi bir kınamada ise bulunmadı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı dünkü açıklamasında, silah ambargosunun ihlali de dahil olmak üzere ‘yabancı müdahalenin, özellikle de Türk desteğinin artmasının’ ateşkes sağlama çabalarını engellediğini belirtti.

Reuters ajansına konuşan Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili, “Bu müdahaleler çok sorunlu hale geliyor ve çabalarımıza rağmen durum çıkmaza giriyor. Bu artan agresif yaklaşım kabul edilemez” dedi.

Yetkili ayrıca “Türkiye’nin NATO ortağı olması gerekiyor, bu yüzden devam edemez” diye konuştu.

Yetkili Türkiye ve diğer NATO ülkeleriyle yakında görüşmelerde bulunulacağını söyledi.

NATO savunma bakanlarının çarşamba ve perşembe günkü görüşmelerde bulunması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler