Suriye’deki savaş sırasında 4 binden fazla kişiye işkence edilmesini yönettiği belirtilen eski istihbarat yetkilisi Enver Raslan, Almanya’nın Koblenz kentinde görülen duruşmada hakkındaki iddiaları reddetti.
AFP’nin haberine göre dünkü duruşma sırasında koronavirüs salgını nedeniyle koruyucu bir camekanın ardında tutulan Esed şebbihas Raslan’ın yazılı savunmasını avukatları Michael Boecker ve Yorck Fratzky okudu.
Başkent Şam yakınlarındaki El Hatib cezaevinde 58 kişinin öldürülmesi ve 4 bin kişinin de işkenceye tabi tutulmasını yönelttiği iddia edilen Raslan suçlamaları geri çevirdi.
İşkence etmemiş, yardım etmiş
İfadesinde Raslan “hiçbir surette insafsızca davranmadığını” savunurken, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e karşı Mart 2011’de başlayan ayaklanma sırasında tutuklanan “birçok kişinin serbest kalmasına yardım ettiğini” de öne sürdü.
Davada bazı mahkumları temsil eden avukat Patrick Kroker ise Raslan’ın sunduğu bu savunmanın gülünç olduğunu söyledi.
Bu arada duruşmanın başlangıcında savcılar Raslan’ın cezaevinde “tecavüz, cinsel taciz, elektroşok ve uykusuz bırakmanın yanı sıra yumruklarla, kablolarla ve kamçılarla dayak suçlarını” yönettiğini söyledi.
Görgü tanıklarının suçlamaları üzerine Raslan ise tecavüz başta olmak üzere bu tür suçlarda hiçbir sorumluluğu olmadığını savunarak “Bu bizim ahlaki değerlerimize, dinimize aykırı” dedi.
Bu duruşmalarla birlikte Raslan 29 Nisan 2011-7 Eylül 2012 tarihlerinde söz konusu cezaevinde işlendiği ve ortağı olduğu iddia edilen suçlara dair kamuoyuna ilk kez açıklama yapmış oldu.
Duruşmaların ikinci gününde şahitlik yapan bir Alman müfettişin verdiği ifadeye göre Suriye istihbarat servislerinde 18 yılını geçirmiş olan Raslan zaman içinde kademe atlayarak iç istihbarat “soruşturma” dairesinin başına kadar gelmişti.
Suriye’yi 2012 sonlarında terk eden Raslan’ın özel korumaya ihtiyaç duyan Suriyeli mültecilere destek veren bir program kapsamında Temmuz 2014’te Almanya’ya giriş yaptığı ortaya çıkmıştı.
Esed rejiminin işkencelerine karşı ilk dava
Eski istihbarat yetkilisinin davasının, kurbanların haziran ayında şahitlik yapmaya başlamasıyla birlikte iki yıla kadar sürebileceği belirtiliyor.
Davada en az 9 kurbanın müdahil olduğunu kaydeden Deutsche Welle’ye göre Enver Raslan’ın suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezası alabileceği, onunla birlikte yargılanan eski polis memuru İyad Garib’inse 15 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği ifade ediliyor.
23 Nisan’da Koblenz’de başlayan dava, Esed rejiminin işkencelerine karşı dünya genelinde açılmış ilk dava olma özelliği taşıyor.
Raslan ve Garib insanlığa karşı suçların başka ülkelerde kovuşturulmasına imkan tanıyan “evrensel yargı yetkisi” kapsamında hakim karşısına çıkarılıyor.
Kaynak: Deutce Welle